Welke gemeenten fuseren precies? Bekijk het op deze kaart

Vanaf 1 januari 2019 is Vlaanderen 7 fusiegemeenten rijker. Verschillende kleinere gemeenten fuseren dan tot nieuwe grotere fusiegemeenten. Alles samen zijn er bijna 200.000 Vlamingen die zo zonder te verhuizen veranderen van woonplaats.

De Vlaamse overheid spoort kleinere gemeenten aan om vrijwillig te fuseren. Lokale besturen krijgen steeds meer dossiers op hun bord en door te fuseren kunnen ze maximaal profiteren van de schaalvergroting. Bovendien is er ook een financiële reden voor de gemeenten om samen te gaan met een buurgemeente. De Vlaamse regering voorziet 500 euro per inwoner.

Momenteel zijn er 15 gemeenten die samen gaan tot 7 verschillende fusiegemeenten. De streefdatum voor al die fusies is 1 januari 2019. In totaal gaan dan 196.800 burgers in een nieuwe gemeente wonen, zonder te verhuizen. Een nieuwe identiteitskaart of Kids-ID hebben zij niet nodig, omdat het adres niet zichtbaar op de kaart staat. Maar de adresgegevens op de chip in de kaart moeten wél handmatig worden aangepast, maar daarover hier meer.

Over welke gemeenten gaat het nu? Bekijk dat in onderstaande kaart:

Meest gelezen