Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bloomberg: "Washington kan Amerikaanse bevolking niet beletten om klimaatdoelstellingen na te komen"

Op de klimaattop in de Duitse stad Bonn heeft Michael Bloomberg, gewezen burgemeester van New York, gezegd dat de Amerikaanse bevolking wel degelijk inspanningen zal doen om de klimaatdoelstellingen na te komen. "Er is niets wat Washington kan doen om ons dat te beletten."

De meeste landen hebben op de klimaattop in Bonn een paviljoen, maar niet de Verenigde Staten, die eerder dit jaar aankondigden dat ze zich terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Maar dat wil niet zeggen dat de Verenigde Staten niét vertegenwoordigd zijn in Bonn.

Enerzijds was de regering-Trump verplicht om toch een kleine groep onderhandelaars te sturen, want de terugtrekking uit het klimaatakkoord is nog niet rond.

Maar anderzijds is ook een groep Amerikaanse gouverneurs, burgemeesters, CEO's en religieuze leiders op eigen houtje naar Bonn getrokken. Zij hebben op de conferentie een onofficieel paviljoen geopend, onder de noemer "America's Pledge: We Are Still In" (Amerika's Toezegging: We doen nog mee"). Dat onofficiële paviljoen, 2.500 vierkante meter groot, is het grootste van de conferentie, en vermoedelijk zelfs het grootste dat de VS neerzette in de geschiedenis van de klimaatconferentie.

"Het is groot omdat onze beweging groot is", zei Lou Leonard van het World Wildlife Fund (WWF), een van de organisatoren. Zij maken zich sterk dat hun initiatief door meer dan de helft van de Amerikanen wordt gesteund, en dat het meer dan de helft van de economie van de VS vertegenwoordigt.

De staten zelf hebben de werkelijke macht

Gouverneur van Californië Jerry Brown

Voortrekkers van America's Pledge zijn Jerry Brown, de gouverneur van Californië, en Michael Bloomberg, oud-burgemeester van New York. Zij gaven vandaag ieder een toespraak. Brown wees erop dat de Verenigde Staten een federaal politiek systeem hebben. "De staten zelf hebben de werkelijke macht. Ze kunnen de politiek van de president ondermijnen".

"De Amerikaanse regering mag dan wel het klimaatakkoord opgezegd hebben, de wereld moet beseffen dat de Amerikaanse bevolking vastbesloten is de doelstellingen na te komen", zei Michael Bloomberg. "Er is niets wat Washington kan doen om ons dat te beletten."

Meest gelezen