Belga

"Ann-Laure is het oorlogs­slachtoffer geworden van hoe moderne oorlogen gevoerd worden"

In Oostnieuwkerke (Staden) is Ann-Laure Decadt begraven. De 31-jarige vrouw, moeder van twee jonge kinderen, kwam op 31 oktober om het leven bij een terreurdaad in New York. Zo'n 1.700 mensen woonden de plechtigheid bij. Haar echtgenoot beschreef zijn verdriet tijdens een toespraak: "Ann-Laure is het slachtoffer geworden van hoe moderne oorlogen gevoerd worden". 

Tijdens een citytrip met haar moeder en twee zussen werd de jonge vrouw aangereden door een pick-uptruck op een fietspad langs de Hudson-rivier. Ann-Laure is één van de acht dodelijke slachtoffers die vielen bij de aanslag.

Op Wapenstilstand... symbolischer kan haast niet

De kerk zat afgeladen vol en buiten werd de plechtigheid op groot scherm uitgezonden. Haar echtgenoot beschreef zijn immense verdriet:

"Zie mij hier nu staan op 11 november. Op Wapenstilstand moet ik mijn allerliefste vrouw ten grave dragen. Symbolischer kan haast niet. Ann-Laure is het oorlogsslachtoffer geworden van hoe moderne oorlogen gevoerd worden. De gedachte "nooit meer oorlog" lijkt nog nooit zo veraf geweest. En dan nog net Ann-Laure. Iemand die steevast opkwam voor de zwakkeren in de samenleving. Die zoveel vrijwilligerswerk gedaan heeft in binnen- en buitenland. Dat net zij door zo'n zwakkere in de samenleving op brutale wijze vermoord moest worden. Dat maakt het een nog grotere tragedie."

Bekijk hier het fragment:

Videospeler inladen...

Ministers Bart Tommelein (Open VLD) en Jan Jambon (N-VA) woonden de begrafenis bij. "Het afscheid is hard. Sterkte aan alle nabestaanden van mensen die het slachtoffer werden van terreur", tweet Jambon.

Meest gelezen