Emilio Morenatti

750.000 Catalanen komen op straat om vrijlating van separatistische leiders te eisen

In Barcelona hebben naar schatting 750.000 mensen deelgenomen aan een grote manifestatie om de vrijlating te eisen van de gevangen genomen separatistische leiders. Ook burgemeester Ada Colau nam deel, al spaart zij ook haar kritiek op de afgezette regering-Puigdemont niet. "Ze heeft Catalonië naar de catastrofe geleid."

Volgens de politie van Barcelona kwamen vanavond 750.000 mensen op straat om de vrijlating te eisen van de separatistische leiders. Ze riepen "vrijlating voor de politieke gevangenen" tijdens de manifestatie die twee duurde.

Aan de betoging nam ook burgemeester Ada Colau deel, al spaart zij tegelijk haar kritiek op de afgezette regering-Puigdemont niet. Volgens Colau heeft die de regio "naar een catastrofe geleid".

Op een vergadering van haar linkse partij Catalunya en Comú eiste ze een verklaring van de separatistische leiders. "Zij hebben uitgepakt met een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring die een meerderheid van de bevolking niet wilde", verwijt ze hen.  

"Wij willen dat de gevangenen vrijkomen, maar we willen ook dat een onverantwoordelijke regering die het land naar de catastrofe heeft geleid met haar verantwoordelijkheid wordt geconfronteerd en haar vergissingen erkent", zegt Colau, die Puigdemont en zijn ministers ook verwijt dat ze de bevolking een rad voor ogen hebben gedraaid voor hun partijbelangen.

Ze hebben de onafhankelijkheidsverklaring gemaakt en daarna zijn ze verdwenen

"De onafhankelijkheidsverklaring heeft niet tot de republiek geleid", zegt Colau. Ze verwijt Puigdemont dat hij naar België is vertrokken en "Catalonië in onzekerheid heeft achtergelaten". "Ze hebben de onafhankelijkheidsverklaring gemaakt, en daarna zijn ze verdwenen."
    
Colau, zelf geen voorstander van onafhankelijkheid, wél van een referendum,  is er overigens ook niet over te spreken dat de Spaanse regering artikel 155 van de grondwet in werking heeft gesteld waardoor Madrid weer Catalonië is gaan besturen.

Meest gelezen