Video player inladen ...

Trump en Poetin spreken af om IS in Syrië voort te bestrijden

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische collega Vladmir Poetin hebben afgesproken om samen terreurgroep IS in Syrië voort te bestrijden. Ze zijn ervan overtuigd dat er een politieke oplossing moet komen voor het conflict in Syrië en roepen gezamenlijk alle partijen op om opnieuw over vrede te onderhandelen. Trump reageerde verder nog op de Russische inmenging en de reactie van Poetin daarop.

Trump en Poetin hebben elkaar ontmoet in de marge van een economische top in Vietnam. Tot een echt gesprek onder vier ogen kwam het niet, maar beide staatshoofden hebben elkaar wel een paar keer heel kort gesproken.

In een gezamenlijk statement, opgesteld in de marge van de top in Vietnam,  bevestigen beide presidenten volgens het Kremlin hun engagement "voor de soevereiniteit van Syrië, zijn onafhankelijkheid, eenheid, territoriale integriteit en zijn seculiere karakter". Ze roepen gezamenlijk alle partijen op om opnieuw te onderhandelen over vrede. Trump en Poetin zijn het erover eens dat er "geen militaire oplossing" is voor het conflict in Syrië, zo luidt het nog.

Rusland steunt in Syrië het regime van president Assad, terwijl Amerika met de rebellen samenwerkt. Het is niet duidelijk of president Assad kan aanblijven voor Amerika.    

Trump reist door naar Filipijnen

Drie zeer korte, informele gesprekjes: meer stond er niet op het programma in Vietnam. Moscou had eerder aangekondigd dat Trump en Poetin elkaar zouden ontmoeten om het over Noord-Korea te hebben, maar vanuit Washington kwam vrijdag het bericht dat er geen tête à tête gepland was. Trump en Poetin spraken elkaar onder meer even tijdens het wandelingetje naar de fotograaf die de traditionele foto met de wereldleiders maakte.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en zijn Russische collega Sergei Lavrov hadden een iets formelere ontmoeting, maar langer dan enkele minuten duurde ook die niet. De verklaring over Syrië werd volgens het Kremlin trouwens door hen opgesteld, en goedgekeurd door Trump en Poetin.

Video player inladen ...