IS herovert Syrische grensstad Boukamal

De terreurgroep IS heeft een van haar laatste bastions in Syrië, de oostelijke stad Boukamal, volledig heroverd. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (SOHR).

Het Syrische leger kondigde eergisteren aan dat ze met de hulp van de Russische luchtmacht Boukamal hadden veroverd. Maar IS begon de volgende dag al met een tegenoffensief, waarmee ze de helft van de stad terug in handen kregen. Vandaag zijn de gevechten voortgezet. Is gebruikte daarbij onder meer bomauto's. "IS heeft Boukamal helemaal heroverd", zegt directeur Rami Abdel Rahmane van het SOHR. "De regeringstroepen en de daarmee verbonden miliies zijn nu op één of twee km van de periferie van stad." Bij de gevechten zijn minstens 26 burgers om het leven gekomen.

Boukamal was de laatste Syrische stad die in handen was van IS. Aan de andere kant van de grens, heeft het Iraakse leger de afgelopen dagen de laatste stadjes die in handen waren van IS ingenomen. De terreurgroep heeft nog wel controle over een groot deel van de woestijn in het oosten van Syrië. Het regime van president Assad heeft met zijn Russische bondgenooot controle over 52 procent van het land.