(c) Ronald van den Heerik/ Hollandse Hoogte

Na twintig jaar opnieuw doodstraf in Amerikaanse staat Nebraska

De Amerikaanse staat Nebraska gaat na twintig jaar opnieuw de doodstraf uitvoeren.  

Tot 1997 gebeurde de voltrekking nog op de elektrische stoel. Nu zal een dodelijke injectie worden toegediend. De procureur-generaal van Nabraska wil een man laten terechtstellen die met twee kompanen in 2002 bij een bankoverval vijf mensen doodschoot.

De injectiemethode wordt betwist want de dodelijke medicijnencocktail is nooit uitgetest. De kans is groot dat het proces moet overgedaan worden. In Nebraska werd de doodstraf officieel afgeschaft in 2015. Maar na een afgedwongen volksraadpleging is ze het jaar daarop weer ingevoerd. In de VS daalt nochtans het aantal terechtstellingen. Vorig jaar waren er drieëntwintig, in 1999 nog een kleine honderd.  

Meest gelezen