Noord-Korea: "Trump smeekte om oorlog tijdens zijn reis door Azië"

Het regime in Noord-Korea verwijt de Amerikaanse president Donald Trump dat hij tijdens zijn eerste reis door Azië "smeekte om oorlog". "Tijdens zijn bezoek liet Trump zijn ware aard zien als een vernietiger van wereldvrede en stabiliteit", zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in een statement. "Hij smeekte om een nucleaire oorlog op het Koreaanse schiereiland". De VS en Zuid-Korea zijn vandaag begonnen met militaire oefeningen op zee.

Terwijl Trump nog altijd op reis is in Azië -zijn volgende bestemming is de Filipijnen-, komt er vanuit Noord-Korea een reactie op dat bezoek. 

Tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea had Trump zich tijdens een toespraak in het parlement gericht tot de buren in Noord-Korea. Hij riep het regime in Pyongyang op om zijn nucleaire programma op te geven. Trump waarschuwde dat "de Verenigde Staten geen conflict of confrontatie zoeken, maar het ook niet uit de weg zullen gaan". Hij vroeg Noord-Korea ook "de VS niet te onderschatten en niet uit te dagen".

VS en Zuid-Korea houden militaire oefeningen

Net vandaag zijn de VS en Zuid-Korea begonnen met gezamenlijke militaire oefeningen, die tot dinsdag zouden moeten duren. De oefeningen van de marine, waarbij drie Amerikaanse vliegdekschepen betrokken zijn, worden gezien als een duidelijke waarschuwing aan Noord-Korea.

De Amerikaanse marine had eerder al aangekondigd dat flottieljes rond de vliegdekschepen USS Ronald Reagan, USS Nimitz en USS Theodore Roosevelt van 11 tot 14 november in "internationale wateren" in het westen van de Stille Oceaan manoeuvres zullen houden om de coördinatie te toetsen. Volgens Zuid-Korea nemen zeven Zuid-Koreaanse destroyers en escorteschepen deel aan de luchtafweeroefeningen en bewakingsopdrachten.

AP2007

Het is tien jaar geleden dat drie Amerikaanse vliegdekschepen samenwerkten tijdens militaire marineoefeningen in het westelijke deel van de Stille Oceaan. Bovenstaande foto toont het vliegdekschip USS Ronald Reagan dat in 2007 werd ingezet tijdens oefeningen ter hoogte van het eiland Guam.