AFP or licensors

Onrust in Chili vanwege aangekondigd pausbezoek

In Chili is het in de regio Araucania, een gebied dat wordt opgeëist door inheemse Mapuche indianen, bijzonder onrustig.

Gemaskerde herrieschoppers hebben een bus in brand getsoken en vernielingen aangericht uit protest tegen het voorgenomen bezoek van paus Franciscus in januari. Ze deelden pamfletten uit waarin opgeroepen wordt om kerken in brand te steken, en de paus persona non grata wordt verklaard. De Mapuche zijn in de 19e eeuw naar het zuiden verdreven en blanke kolonisten hebben hun gronden ingepalmd. Zelf leven ze in armoede aan de rand van grote stukken grond die houtvesters en veeboeren hebben ingepalmd. De Mapuche overvallen geregeld boerderijen, kerken en vrachtwagens die hout vervoeren. De Chileense politie gaat er vaak ongenadig tegenaan, met rubberkogels, traangas en oncontroleerbaar geweld.

Meest gelezen