Paus Franciscus ongemeen hard tegen kernwapens

Paus Franciscus heeft zich ongemeen hard uitgesproken tegen kernwapens.  

Op een ontwapeningsconferentie op het Vaticaan veroordeelde hij openlijk de opslag van kernkoppen als afschrikkingsmiddel. Eerdere pausen volstonden met het gebruik van kernwapens af te wijzen. De paus waarschuwde voor de menselijke catastrofe en de milieuvergiftiging als een atoombom per ongeluk of door een vergissing toch zou ontploffen. Franciscus doelde onomwonden op de stijgende spanning tussen de VS en Noord-Korea. Het geld van de kernbewapening moet volgens hem gaan naar bestrijding van de armoede en de milieuvervuiling. Aan de conferentie nemen liefst elf Nobelprijswinnaars deel. Onder hen het hoofd van het Internationaal Atoomagentschap en Beatrice Fihn  van de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens, die op 10 december de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst zal nemen.  

Meest gelezen