Peeters: "Het kan niet dat premiers andere lidstaten proberen zwart te maken"

Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) noemt de uitspraken van de Nederlandse premier Mark Rutte "onaanvaardbaar". Die laatste had gezegd dat hij niet wil dat Nederland "België achterna gaat", een verwijzing naar multinationals die uit ons land zouden weggetrokken zijn. 

De Nederlandse premier Mark Rutte ligt in eigen land onder vuur voor zijn plannen om de dividendbelasting af te schaffen. Op zijn wekelijkse persconferentie en in een interview op de NOS verdedigde hij zich met een verwijzing naar ons land: "Als Nederland de belasting niet afschaft, gaat het België achterna. We zien in België wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet", zei hij. "België heeft nog maar één internationaal opererend bedrijf over: InBev. De rest is weg. En ze hadden er heel veel."

"De uitspraken van Rutte zijn onaanvaardbaar", begint Peeters in een reactie aan VRT NWS.  "Wanneer bedrijven de concurrent zwartmaken en onnauwkeurige informatie geven, dan kan men daar optreden in het kader van oneerlijke praktijken. Wanneer een ander staatshoofd dingen zegt over een ander land die niet juist zijn, dan is dat hetzelfde als ondernemeningen die elkaar proberen zwart te maken."

"Het is ook altijd gevaarlijk om uitspraken te doen over een ander land, zeker als het een andere lidstaat van de Europese Unie betreft en zeker als het een goede buur betreft."

Ook Peeters benadrukt dat er in België veel meer multinationals zijn dan alleen AB Inbev. "We hebben Bekaert, Umicore en nog vele andere. Dat is het eerste element waarbij de Nederlandse premier volledig uit de bocht gaat. Het tweede is dat men de juiste vergelijking moet maken, dat men de vennootschapsbelasting in zijn geheel moet zien: ook de dividenden en de definitief belaste inkomsten bijvoorbeeld. Daar hebben we heel wat positieve maatregelen getroffen in het zomerakkoord."

"De vergelijking en het aantal dat premier Rutte noemt, zijn niet juist en vandaar dat het spijtig is dat de premier van Nederland zulke uitspraken doet", gaat Peeters verder.

Peeters gaat er ook van uit dat onze premier Michel op de uitspraken van zijn Nederlandse collega zal reageren (dat is intussen gebeurd, nvdr.). "Omdat het niet kan dat premiers van andere lidstaten elkaar proberen zwart te maken in bepaalde domeinen", stelt Peeters. "Dit is een wijze les om daar heel heel voorzichtig mee te zijn, want voor u het weet hebt u onjuiste informatie de wereld ingestuurd."

Meest gelezen