Premier Michel: "Zeer onhandige reactie van Nederlandse premier Rutte"

De uitspraken van de Nederlandse premier over ons land - Mark Rutte wil "België niet achterna" - tonen vooral aan dat hij "heel slecht geïnformeerd" is. Dat valt te horen op het kabinet van premier Charles Michel. "Dit is een zeer onhandige reactie in een moeilijk debat in Nederland. Maar ook niet verwonderlijk gezien zijn zeer krappe meerderheid."

Mark Rutte ligt in eigen land onder vuur voor zijn plannen om de dividendbelasting af te schaffen. Op zijn wekelijkse persconferentie en in een interview op de NOS verdedigde hij zich met een verwijzing naar ons land: "Als Nederland de belasting niet afschaft, gaat het België achterna. We zien in België wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet", zei hij. "België heeft nog maar één internationaal opererend bedrijf over: InBev. De rest is weg. En ze hadden er heel veel."

Die steek onder water is opvallend, zeker gezien de goede relaties tussen Rutte en zijn Belgische ambtgenoot. Op het kabinet-Michel vinden ze de uitspraken vooral een teken van onwetendheid. "De uitspraak toont aan dat Mark Rutte vooral heel slecht geïnformeerd is", zegt woordvoerder Barend Leyts. "De minister-president kent blijkbaar énkel AB Inbev en heeft nog nooit gehoord van Solvay, UCB, Bekaert, Umicore en vele anderen. Grote Belgische bedrijven met wereldfaam, elk in hun eigen domein".

Dat België niet aantrekkelijk zou zijn voor buitenlandse investeerders, klopt dan ook niet. Leyts verwijst onder meer naar de recente hervorming van de vennootschapsbelasting, "waardoor het nominaal tarief in België voor grote bedrijven daalt tot 25 procent in 2020". "De verlaging van de arbeidskost is een feit en zorgt voor meer jobs. Ook door de voorgestelde fiscale consolidatie blijft België heel aantrekkelijk om te investeren."

VBO-topman: "Uitspraken zijn op zijn zachtst gezegd bizar"

Ook Pieter Timmermans, gedegelegeerd bestuurder bij het Verbond van Belgische Ondernemeingen (VBO) heeft intussen via Belga gereageerd op de uitspraken van Rutte. Hij noemt ze "op zijn zachtst uitgedrukt bizar" en "kort door de bocht".  "Alsof wij hier maar één multinational zouden hebben. Ik kan er zo tientallen opnoemen."

"Een bizarre en overdreven opmerking dus, te meer omdat België de laatste jaren heel wat maatregelen heeft genomen om het investeringsklimaat te verbeteren", meent de VBO-topman, die onder meer verwijst naar de taxshift en de verlaging van de vennootschapsbelasting. "Die heeft Rutte duidelijk niet meegenomen in zijn redenering. Bij ons zijn de maatregelen trouwens al genomen, in Nederland moet dat nog gebeuren", merkt Timmermans fijntjes op.