AFP or licensors

Selfies met Hitler kunnen voortaan niet meer in museum Indonesië

Een museum uit Yogyakarta, Indonesië, heeft een manshoog wassen beeld van Adolf Hitler uit zijn collectie verwijderd. Het beeld was bedoeld als educatieve illustratie, maar het veroorzaakte commotie omdat veel bezoekers een selfie met de Führer maakten.

Het De Mata-museum op het Indonesische eiland Java is een "infotainment"-museum dat zich vooral richt op tieners. Er staan tientallen wassen beelden, die zonder veel context worden gepresenteerd. Het beeld van Hitler, tegen de achtergrond van het nazi-vernietigingskamp Auschwitz, stond naast Darth Vader uit "Star Wars" en tegenover de huidige president van Indonesië, Joko Widodo.

Op de sociale media verschenen foto's van bezoekers die lachend naast Hitler poseerden. Een groepje jongens in schooluniform nam zelfs een selfie terwijl ze rond het beeld stonden en met gestrekte arm de nazi-groet brachten.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De foto's veroorzaakten een storm van verontwaardiging en kritiek, vooral in het buitenland. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde het beeld "misselijkmakend".

"Alles aan dit beeld is fout", zegt een rabbijn die verbonden is aan het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles. "Het is moeilijk om woorden te vinden die omschrijven hoe verachtelijk dit is. De achtergrond is walgelijk. Het drijft de spot met de slachtoffers die binnengingen en nooit meer buitenkwamen". Het centrum eiste dat het beeld onmiddellijk zou worden weggenomen.

Alles aan dit beeld is fout

Het museum is ingegaan op die vraag, hoewel het aanvankelijk schrok van de kritiek. De marketingverantwoordelijke wees er op dat er nooit klachten van bezoekers waren binnengekomen op het beeld, dat al sinds 2014 in het museum stond. Hij zei er zich van bewust te zijn dat Hitler een massamoordenaar was, maar verdedigde het wassen beeld als "een van de favoriete figuren waar onze bezoekers selfies mee maken".

Het is niet de eerste keer dat Indonesië in het nieuws komt met berichten over nazisme dat wordt geminimaliseerd of zelfs verheerlijkt. In de stad Bandung moest begin dit jaar een café sluiten dat hakenkruisen en een groot portret van Hitler aan de muur had hangen, en waar de obers SS-uniformen droegen. Volgens Andreas Harsono, onderzoeker voor Human Rights Watch in Indonesië, is antisemitisme in het land meer wijdverspreid dan algemeen wordt aangenomen.

Meest gelezen