Erin A. Kirk-Cuomo/CNP/AdMedia

Turkije zou Michael Flynn 15 miljoen dollar geboden hebben voor Gülen

De vroegere nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Michael Flynn, wordt verdacht van betrokkenheid bij een plan om moslimprediker Fethullah Gülen in te rekenen en uit te leveren aan Turkije.

Robert Mueller, de speciale aanklager in het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar, zou nu ook de banden van Flynn met Turkse funtionarissen onderzoeken.

Mueller zal onder andere bekijken of Flynn en zijn zoon in opdracht van Turkije Gülen moest ontvoeren en op een privévliegtuig zetten richting Imrali, een gevangeniseiland in Turkije.

De Turkse president Tayyip Erdogan beschuldigt Gülen ervan achter de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 te zitten, en wil dat hij aan Turkije wordt uitgeleverd om hem te berechten.

Volgens bronnen dicht bij het onderzoek zou de FBI verschillende mensen ondervraagd hebben over een ontmoeting in december 2016 tussen de oud-generaal en een vertegenwoordiger van de Turkse regering. Het was toen al bekend dat Flynn nationaal veiligheidsadviseur van president Donald Trump zou worden.

Ontslag na 24 dagen

Flynns advocaat Robert Kelner doet de beschuldigingen af als beledigend en onjuist. "De berichten in de media gaan van ontvoering tot omkoping. Dat is zo vergezocht en vooringenomen, dat we heel duidelijk zijn: dit is niet de waarheid."

Flynn moest in februari na minder dan een maand al opstapen als veiligheidsadviseur, omdat hij gelogen had over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de VS. De voormalige veiligheidsadviseur had als lobbyist voor de Turkse regering ook goede contacten met Ankara. Maar ook dat heeft hij voor het Witte Huis verzwegen.