Videospeler inladen...

Van Overtveldt scherp voor Rutte: "België afschilderen als een economische woestijn is enkele bruggen te ver"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is niet opgezet met de uitspraken van de Nederlandse premier Mark Rutte. Die had gezegd dat hij niet wil dat Nederland "België achterna gaat", een verwijzing naar multinationals die uit ons land zouden weggetrokken zijn. "België afschilderen als een economische woestijn, is enkele bruggen te ver", reageert Van Overtveldt.

Rutte deed de uitspraak in het kader van de discussie over de dividendbelasting. Het nieuwe kabinet wil die belasting afschaffen om een aantrekkelijker klimaat te creëren voor bedrijven. De maatregel kost 1,4 miljard aan de Nederlandse schatkist en de oppositie schreeuwt moord en brand.

Rutte verdedigde zich door te zeggen dat hij niet wil dat Nederland "België achterna gaat". Hij stelde dat er bij ons nog maar één multinational overgebleven is, AB InBev, en dat alle anderen weggetrokken zijn. Een opvallende uithaal, want de Nederlandse premier en zijn Belgische collega Charles Michel (MR) -allebei liberalen- hebben een goede onderlinge verstandhouding.

Wat Rutte zegt, klopt niet, reageert Van Overtveldt. "Iedereen verdedigt zijn eigen beleid, maar onder goede buren zou dit wel op een andere manier moeten kunnen", stelt hij. "Want laten we duidelijk wezen: onze economie staat er vandaag toch heel wat anders en beter voor dan de Nederlandse premier wil doen uitschijnen."

"Ik verwijs daarbij naar het rapport van deze week van de Europese Commissie waarin op vlak van investeringen, jobcreatie, koopkracht, handelsbalans en zelfs begroting het rapport over gans de lijn positief is. Ik denk dat meneer Rutte de echte toestand van de Belgische economie niet goed kent."

Verlaagde vennootschapsbelasting

Volgens de minister heeft de federale regering heel wat maatregelen genomen om het klimaat voor ondernemers en bedrijven te verbeteren, zoals de verlaagde vennootschapsbelasting. "We brengen het nominaal tarief in de vennootschapsbelasting substantieel naar beneden. We vereenvoudigen een aantal aftrekposten, we maken het systeem overzichtelijk. En we voeren een systeem van fiscale consolidatie in. Wat zeker voor de multinationals van zeer groot belang is."

"Ik vang absoluut geen  signalen op dat dit de grote bedrijven afschrikt, integendeel. Naast het feit dat we een zeer groot fiscaal voordeel doorschuiven naar kmo’s met een tarief van 20 procent op de eerste 100.000 euro winst, is deze hervorming er ook op gericht om de multinationals in ons land een fiscaal klimaat te geven dat gepast is in de internationale context van dit moment."

"Ik vind dat je in alle vergelijkingen een minimum aan correctheid moet aanleggen. En België gaan afschilderen als een economische woestijn is niet één, maar toch wel enkele bruggen te ver. Het jongste rapport van de europese commissie geeft voldoende aan dat we op vlak van de gezondmaking van onze economie de voorbije jaren voor een stuk de bakens verzet hebben", besluit de minister, die wel erkent dat er "nog werk is aan de winkel".

Videospeler inladen...

Meest gelezen