Videospeler inladen...

Waarom viseert Nederlandse premier Rutte ons land?

De Nederlandse oppositie is er niet over te spreken dat premier Rutte de dividendbelasting wil afschaffen. Opvallend: in de NOS-studio verdedigt Rutte zijn plan door naar België te wijzen. Wat bedoelt hij daar juist mee?

Bij onze Nederlandse tv-collega's klonk zijn verdediging zo: "Als we die belasting niet schrappen, gaan we België achterna. Daar hadden ze vroeger veel multinationals. Nu is er maar één internationaal opererend bedrijf over: AB InBev. De rest is vertrokken."

Wat bedoelt Rutte precies?

"De dividendbelasting is de belasting die aandeelhouders betalen op het deel van de winst dat bedrijven hen uitkeren", zegt Michaël Van Droogenbroeck. "Die belasting bedraagt in Nederland op dit moment 15 procent. Nederlandse beleggers kunnen dat recupereren via hun belastingaangifte, maar buitenlandse beleggers moeten dat wel betalen."

En dat levert de Nederlandse schatkist een bedrag op van 1,4 miljard euro. De nieuwe Nederlandse regering is die dividendbelasting liever kwijt dan rijk, zodat ook buitenlandse investeerders dat niet meer hoeven te betalen. En net op dat aspect levert vooral de oppositie kritiek. "Zij zeggen dat de Nederlandse regering zich voor de kar van de grote bedrijven laat spannen", zegt Van Droogenbroeck.

Wat heeft België hier ineens mee te maken?

"Dat hij zo expliciet naar ons land verwijst, is toch wel opmerkelijk", vindt Van Droogenbroeck. "Rutte zegt bijna letterlijk dat Nederland toch niet zo  laag mag vallen als België. En dat alle multinationals - op eentje na, wellicht InBev - ons land ontvlucht zijn, met alle gevolgen van dien voor onze werkgelegenheid."

Bekijk hieronder Michaël van Droogenbroeck in "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen