VRT NWS

Weerbaarheidstrainster: "Het wordt niet aangeleerd aan meisjes om duidelijk grenzen aan te geven"

"Ook anno 2017 is het voor heel veel vrouwen nog niet evident om hun grenzen aan te geven." Dat zegt Suzanne Cautaert, die cursussen weerbaarheidstraining geeft en al 40 jaar bezig is met de problematiek. "Dergelijk gedrag wordt langzaam opgebouwd en vrouwen weten vaak niet hoe ze het kunnen stoppen."

"In onze weerbaarheidstrainingen gaat het om: hoe voel ik mijn grens, hoe kan ik die duidelijk aangeven. En inderdaad anno 2017 is dat voor veel vrouwen echt nog niet evident", zegt Cautaert in "De ochtend".

"Men denkt vaak dat het gaat over gevechtssporten of assertiviteitstraining, maar het gaat bij ons in eerste instantie om aan te voelen wat men wil en wat men (niet) oké vindt, om van daaruit effectief te leren grenzen duidelijk aan te geven. Vrouwen en meisjes leren dat niet. Ze leren eerder om de grens te bepalen vanuit de ander."

"Er wordt gewaarschuwd voor onbekenden, niet voor bekenden"

De weerbaarheidstraining die Cautaert geeft, bevat verschillende aspecten. Enerzijds heb je verbale en mentale weerbaarheid, maar daarnaast ook fysieke verdedigingstechnieken. "Want het is ook heel belangrijk dat je kunt reageren als woorden niet meer helpen."

"Een ander aspect is dat vrouwen in de groep kunnen ontdekken dat ze niet de enige zijn, want vaak denken ze dat nog. Heel lang is dit thema niet in de media geweest zoals dat vandaag het geval is", zegt Cautaert.

Volgens de lesgeefster krijgen jonge meisjes in hun opvoeding niet de juiste informatie en reflexen mee. "Ze krijgen als jong kind bijvoorbeeld vage waarschuwingen dat ze niet mogen meegaan met onbekenden. Maar gedrag van bekenden, waar het toch in heel veel gevallen over gaat, daar worden ze niet voor gewaarschuwd. Wat maakt dat heel veel signalen –want dergelijke dingen worden vaak opgebouwd- worden onderschat of niet op tijd gezien. Het wordt vaak langzaam opgebouwd en vrouwen weten niet hoe ze het kunnen stoppen."

"Confrontatie aangaan"

Volgens Cautaert wordt grensoverschrijdend gedrag daarom vaak pas gesignaleerd als de situatie al geëscaleerd is. Het ongewenste gedrag tijdig stoppen, hoe doe je dat? "Best door heel duidelijk en direct te verwoorden: ik wil dat niet, ik vind je gedrag kwetsend, vernederend, vul maar in, en ik wil dat het stopt", zegt Cautaert. "Maar dat is een confrontatie aangaan en dat is net wat vrouwen niet geleerd hebben."

"Waar we in onze cursussen ook de nadruk op leggen, is om de woede die je gerust mag voelen als je niet gerespecteerd wordt, naar buiten te laten. Heel veel meisjes leren om hun kwaadheid binnen te houden uit angst dat ze als hysterisch worden aangezien."

De kritiek dat de slinger de verkeerde kant aan het opgaan is na de vele onthullingen, spreekt Cautaert tegen. "Ik ben blij dat de beerput eindelijk open is. De cijfers zijn gigantisch, en ze kloppen. En natuurlijk moet er de mogelijkheid blijven om fijne relaties op te bouwen, maar het kan niet dat een partij een "nee" niet respecteert en dingen doet die de andere niet wil."

Meest gelezen