Videospeler inladen...

"Gecoördineerde aanslag zoals Parijs nu onwaarschijnlijk, maar terreur met drones niet uitgesloten"

Aan de vooravond van de tweede verjaardag van de aanslag in Parijs waarschuwt de Europese coördinator voor terrorismebestrijding Gilles de Kerchove voor individuele aanslagen van geradicaliseerde terroristen. "De kans op een nieuwe gecoördineerde actie in Europa van teruggekeerde Syriëstrijders zoals in Parijs is klein", aldus De Kerchove. Het OCAD meldt dat er vandaag geen concrete aanwijzingen zijn voor aanslagen met drones in ons land.

Op 13 november 2015 zijn er 130 doden en meer dan 350 gewonden gevallen bij een reeks aanslagen in Parijs. Het grootste aantal slachtoffers viel in concertzaal Bataclan.

De EU-topambtenaar voor terrorismebestrijding Gilles de Kerchove acht de kans klein dat er in Europa een nieuwe gecoördineerde aanslag komt van teruggekeerde Syriëstrijders zoals in Parijs of in Brussel.

"Onze veiligheidsdiensten werken veel nauwer samen en wisselen informatie uit. De agentschappen zijn versterkt. Met Europol zijn we beter gewapend om te vermijden dat zo een aanslagen opnieuw plaatsvinden", zegt De Kerckhove.

Risico op aanslag van geïsoleerde geradicaliseerde dader bestaat

Gilles de Kerchove

Gilles de Kerchove waarschuwt voor mogelijke aanslagen van geïsoleerde geradicaliseerde daders. "We hebben geen kristallen bol en we kunnen alleen kijken naar de tendenzen. De huidige tendens wijst in de richting van een geïsoleerde dader die in zijn eentje geradicaliseerd is."

De potentiële terroristen zouden kunnen gebruik maken van nieuwe technologieën, zoals het verspreiden van virussen of het gebruik maken van drones.

"Hezbollah (sjiitische militie in Libanon) gebruikt drones en IS heeft ook al kleine drones gebruikt in Syrië. Ze zijn vrij verkrijgbaar in de winkel. Je kan je inbeelden dat iemand, die daarmee kan omgaan, er chemische substanties in stopt en de drone gebruikt tijdens een voetbalwedstrijd om paniek te creëren", aldus De Kerchove.

"Ik denk dat onze kwetsbaarheid kleiner is door de inspanningen van de lidstaten met de steun van de Europese Unie. De bedreiging is divers en we moeten alert zijn voor het gebruik van nieuwe technologieën", besluit de terrorismecoördinator.

Geen concrete aanwijzingen voor aanslagen met drones

Paul Van Tigchelt

Het OCAD, het orgaan dat in ons land de dreigingsanalyse maakt, heeft geen aanwijzingen dat er aanslagen met drones op til zijn. Dat meldt de topman van het OCAD Paul Van Tigchelt.

"Momenteel hebben we geen aanwijzingen voor aanslagen met drones. Maar we moeten alert blijven. We zien dat IS in het kalifaat veelvuldig drones heeft ingezet. Dat is niet uitgesloten, maar nogmaals, we hebben daar geen aanwijzingen voor", reageert Van Tigchelt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen