AFP or licensors

"Wij lopen voor jou": Libanese lopers betuigen steun aan afgetreden premier Hariri

Deelnemers aan de marathon van Beiroet hebben hun steun betuigd aan premier Hariri, die een week geleden vanuit Saudi-Arabië zijn aftreden aankondigde. De lopers gingen daarmee in op de oproep van president Aoun, die gezegd had dat de marathon van Beiroet een demonstratie voor de terugkeer van de premier moest worden.  

"Wij lopen voor jou" en "Breng onze premier terug" stond te lezen op pancartes die de marathonlopers meedroegen, en op borden langs het parcours. Meer dan een sportief evenement groeide de marathon van Beiroet uit tot de demonstratie waar president Michel Aoun gisteren om had verzocht.

AFP or licensors

Aoun eiste gisteren dat Saudi-Arabië een verklaring geeft over de verblijfplaats van de afgetreden premier. Saad Hariri kondigde vorige week tijdens een televisietoespraak vanuit Saudi-Arabië onverwacht aan dat hij opstapt als premier. Hij zei te vrezen voor zijn leven en wees de militante sjiitische Hezbollah-beweging met de vinger, die ook in de Libanese regering zit.

Na de aankondiging is niets meer vernomen van Hariri. Volgens de leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, wordt de premier tegen zijn zin vastgehouden in Saudi-Arabië. President Aoun, een christen die de steun krijgt van Hezbollah, zegt het ontslag van Hariri niet formeel te aanvaarden zolang de premier in Saudi-Arabië zit. Hij noemde ook de omstandigheden waarin het ontslag heeft plaatsgevonden "onaanvaardbaar". Hij riep Riyad gisteren opnieuw op "om de redenen te verklaren die de terugkeer van Hariri hebben belet".

Sinds Hariri van het toneel is verdwenen, is Libanon in een politieke crisis beland. Hariri's coalitie was erin geslaagd een relatieve rust te bewaren in het land dat verdeeld is tussen een soennitisch kamp dat loyaal is aan Saudi-Arabië, en de sjiitische Hezbollah die gesteund wordt door Iran.  

Meest gelezen