Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Adviseurs Trump werken aan ontwerp voor vredesplan Midden-Oosten

Een team van de Amerikaanse president Donald Trump is volgens de krant The New York Times begonnen met het ontwerp van een concreet vredesplan dat een einde moet maken aan het decennialange conflict tussen Israël en de Palestijnen.  

Na een intensief onderzoek van zo'n tien maanden meent de ploeg van adviseurs dat de tijd gekomen is voor een nieuwe fase, namelijk een ontwerp van een plan. Dat moet het kader overstijgen dat voormalige Amerikaanse regeringen hadden uitgetekend.

Volgens de verwachtingen zou het plan ook omstreden twistpunten zoals de status van Jeruzalem en de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever aanstippen, schrijft de krant. Analisten gaan er dan ook van uit dat het zal worden uitgetekend rond de zogenoemde tweestatenoplossing , waarrond al jarenlang wordt gewerkt.

Verschillende Amerikaanse regeringen hebben hun tanden stukgebeten op de complexe kwestie van vrede in het Midden-Oosten. Trump hoopt te slagen waar anderen faalden, en vertrouwde de opdracht toe aan zijn schoonzoon Jared Kushner.

Tijd is rijp, menen Trumps adviseurs

De ploeg van adviseurs meent dat de tijd nu rijp is voor een voor een ontwerp van een nieuw vredesplan. Die inschatting is onder meer gebaseerd op de inspanningen, onder Egyptische bemiddeling, om het conflict bij te leggen tussen de rivaliserende Palestijnse bewegingen Fatah van president Mahmoud Abbas en Hamas. Die zouden in de toekomst een gezamenlijke vertegenwoordiging van de Palestijnen mogelijk moeten maken.

Een tijdschema voor het vredeplan is evenwel niet afgesproken, citeert The New York Times Trumps speciale gezant voor het Midden-Oosten Jason Greenblatt. "We stellen geen artificieel tijdschema vast en we zullen nooit een deal afdwingen. Het is ons doel om een duurzaam vredesakkoord dat het leven van de Israëli's en de Palestijnen verbetert, te stimuleren, niet om het op te leggen."