Video player inladen ...

Bert Kruismans: "Dit kan je met een bekend persoon niet discreet afhandelen"

Stand-upcomedian Bert Kruismans heeft in "De zevende dag" als mediawatcher zijn licht laten schijnen over de beschuldigingen van seksuele intimidatie aan het adres van presentator Bart De Pauw. "Met een bekend persoon kan je dit niet discreet afhandelen", stelt hij duidelijk. "Bart De Pauw maar ook de VRT konden niet anders."

"Dagelijks worden kinderen en vrouwen verkracht in vluchtelingenkampen in Griekenland. Daar spreken we niet over omdat die mensen te ver van ons afstaan. Met Bart hebben we de indruk dat hij onze huisvriend is, omdat hij elke zondag in onze huiskamer komt, en daarom hebben we er allemaal een mening over", analyseert Kruismans.

"Daarom hebben we het ook zo moeilijk om dat discreet af te handelen. Je kan dat ook niet met een bekend persoon. Je kan moeilijk zeggen we halen hem van het scherm, maar we vertellen niet aan het publiek waarom. Daar móet dan een verklaring over komen. En daar heeft Bart de vlucht vooruit genomen door met een videoboodschap te komen. "

Je kan moeilijk zeggen we halen hem van het scherm, maar we vertellen niet aan het publiek waarom.

Discretie is hier onmogelijk

Heeft De Pauw met zijn video de optie op discretie eigenlijk weggehaald? "Als je als eerste communcieert, kan je moeilijk achteraf zeggen "er wordt een proces van mij gemaakt". Maar Bart kon zelf niet anders, en de VRT ook niet. Stel dat uit onderzoek zou blijken dat de klachten gegrond zijn en de VRT had niets gedaan, dan kom je in een soort van Roger Vangheluwe en kardinaal Danneels-situatie terecht. Daar waren de slachtoffers kwaad en zeiden tegen Danneels: "U was op de hoogte. Waarom hebt u niets gedaan?"

BEKIJK Bert Kruismans aan het woord vanaf 2 min. 27 sec.:

Video player inladen ...