Belga

Brusselse agenten over rellen: “Wij móchten niets doen, om zot van te worden!”

"Volledig verrast, te weinig manschappen én betonblokken die ons in de weg staan." Enkele Brusselse agenten reageren gefrustreerd op de incidenten van gisteravond en getuigen anoniem over de vele factoren die hun werk onnodig moeilijk maakten.

“Dit is pijnlijk en frustrerend”. Dat zegt een groep van vier jonge politieagenten die gisteren aan het werk was in het hart van Brussel. Hun relaas van de feiten vertellen ze liever anoniem aan VRT-verslaggever Khalid Sellam. “Omdat we anders een nieuwe job kunnen gaan zoeken.”

Eerst de feiten: verschillende groepjes voetbalsupporters verzamelden gisterenavond rond de Beurs om de kwalificatie van het Marokkaanse nationale elftal voor het WK in Rusland te vieren. Wat eigenlijk een onschuldig voetbalfeest had moeten worden, ontaardde vrij snel in vandalisme, brandstichting, geweld tegen ordediensten en plundering.

(Lees verder onder de foto)

Sowieso te weinig politiemensen om krachtdadig te kunnen optreden.

Terwijl het onderzoek naar de gebeurtenissen én de daders volop loopt, krijgt de Brusselse politietop er nu al stevig van langs. Getuigen en handelaars in de getroffen straten beweren allemaal dat het wel érg lang duurde voor de politie ingreep. De zone Brussel Hoofdstad Elsene benadrukt dat de openbare orde eerst hersteld moest worden, vooraleer de politie de winkels kon beschermen. Er zouden ook heel wat kleine, verschillende groepjes amok maken op verschillende locaties.

Volgens de woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene was de politie wél goed voorbereid en waren er wel degelijk genoeg manschappen. “We kregen veel oproepen tegelijkertijd en er moest een selectie gemaakt worden, onze prioriteit is het herstellen van de openbare orde”, liet commissaris Olivier Slosse weten.

De versie van deze agenten is anders. “Die uitleg strookt niet helemaal met de realiteit op het terrein”, vertellen vier politieagenten ons anoniem. 

"Niet genoeg volk om op te treden"

Volgens de agenten was er een hele waslijst aan factoren die een snel, efficiënt politieoptreden bijna onmogelijk maakten. “Er was simpelweg niet genoeg volk voorzien om te kunnen ingrijpen”, zo klinkt het. “Wat ze boven onze hoofden ook mogen zeggen: er waren sowieso niet genoeg manschappen voorzien voor een eventuele kwalificatie van Marokko, laat dat duidelijk zijn.”

“Pas tijdens de match, toen ze vaststelden dat er enorm veel volk en incidenten waren op de Stalingradlaan hadden ze door dat het wel eens uit de hand zou kunnen lopen. Weet dat het voor ons op dàt moment al héél duidelijk was dat onze politiemensen werden bekogeld! Hier zijn ze gewoon op snelheid genomen.”

"Gehinderd door voetgangerszone"

Daarnaast klagen de agenten ook over de infrastructuur rond de Beurs. “Zo maken de betonblokken in de voetgangerszone het ons wel héél moeilijk om het waterkanon in te zetten in bepaalde zones. Een snelle, krachtdadige interventie is daar bijna onmogelijk. Maar dat weten we al langer.”

De betonblokken aan het begin van de voetgangerszone waarnaar verwezen wordt, kwamen er echter op vraag van het OCAD en de politie, om aanslagen met voertuigen zoals in Nice, Berlijn en Barcelona te vermijden.

We mochten niets doen, om escalatie te voorkomen.

“Geen toestemming om op te treden”

“Op de Lemonnierlaan stelden we vast dat er werd geplunderd. Dat handelszaken werden bestolen. Voor de ogen van een peloton. Er mocht niet ingegrepen worden, omdat de situatie dan wel eens zou kunnen escaleren. En dat is zeker niet de eerste keer! Da’s toch om zot van te worden!”

“Ook de collega’s van de brandweer konden hun werk niet doen. Zij probeerden een brandende wagen te blussen, werden plots bekogeld door jongeren en moesten zich terugtrekken.”

Nochtans is de politie in de hoofdstad goed uitgerust én getraind voor interventies tijdens rellen. “We hebben traangas, we hebben rubberkogels. Het enige dat we niet hebben, is de formele toestemming om ze ook echt in te zetten.”

“We werden verrast. Dat kan gebeuren. Maar we stellen vast dat men achteraf maar laat gedijen, zolang het zeker buiten de Unesco-zone (straten rond de Grote Markt) gebeurt.”

“Versterking gevraagd”

Toen het voor de politie in Brussel duidelijk werd dat de toestand uit de hand dreigde te lopen, werd beslist om versterking te vragen aan andere korpsen. “En ook dat ging véél te traag”, zucht één van de politieagenten. “Bijstand vragen aan de federale politie of andere lokale korpsen verloopt enorm langzaam, via een te log systeem. Dat weet iedereen op het terrein. Een ééngemaakte Brusselse politiezone zou dat probleem - en nog vele andere – kunnen oplossen. Zolang er zes verschillende Brusselse politiezones blijven bestaan, zullen dit soort toestanden blijven gebeuren.”

Meest gelezen