Videospeler inladen...

Burgemeester Close na rellen: "De politie was klaar, we waren op het terrein"

De Brusselse burgemeester Philippe Close verdedigt de aanpak van de politie afgelopen nacht in Brussel. Volgens hem was de politie niet te laat.

Enkele honderden Marokkanen vierden vannacht de kwalificatie van  hun land voor het WK voetbal, maar dat ontaardde in rellen en zware vernielingen, o.a. in de Lemonnierlaan. Verscheidene handelszaken moesten het ontgelden; volgens handelaars heeft de politie niet of veel te laat ingegrepen. "Ze durfden of wilden niet optreden", klinkt de kritiek. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) noemt het "onbegrijpelijk" dat geen van de relschoppers opgepakt is.

Close (PS) verdedigt de aanpak en zegt dat de politie klaar was. Hij zegt dat hij weldegelijk de politie aansprak over mogelijke problemen zaterdagavond: "Ik herinner me dat ik sprak met de korpschef en zei 'Pas op, er is een grote match tussen Ivoorkust en Marokko voor de Wereldbeker.'"

Volgens Close waren de politiediensten dan ook paraat: "Dat is waarom ze zo snel op het terrein waren. Ik wil eerst een vergadering met het parket, en ik hoop dat het parket de amokmakers zal vervolgen."

Wat de politie zelf betreft, wil Close eerst de debriefing afwachten. "Maar we waren klaar, we waren op het terrein met de politie aan de Beurs en in de verschillende wijken. De veiligheid is mijn prioriteit."   

Meest gelezen