© VRT

"De onderzoeksrechter kan via het gsm-verkeer van De Pauw de identiteit van de slachtoffers weten"

Hoe zeker zijn de vrouwen die bij de VRT discreet hun verhaal over Bart De Pauw gebracht hebben dat hun naam voor de tv-presentator onbekend blijft, nu er een huiszoeking is geweest bij de openbare omroep? "De onderzoeksrechter kan het gsm-verkeer van Bart De Pauw natrekken en retro-actief bekijken wanneer hij naar wie berichten heeft gestuurd", vertelt justitiejournaliste Caroline Van den Berghe in 'Het Journaal'.

Gisterenavond wandelde een onderzoeksrechter van het gerecht in Mechelen met een aantal medewerkers binnen in het gebouw van de VRT. Op de tiende verdieping namen ze een aantal documenten mee die verband houden met de zaak rond Bart De Pauw. Donderdagavond raakte bekend dat de openbare omroep de samenwerking met de populaire tv-presentator stopzette, nadat een aantal vrouwen bij de preventie­adviseur van de VRT met verhalen over hem hadden aangeklopt. "De CEO Paul Lembrechts moest aanwezig zijn om de huiszoeking te vergemakkelijken, maar hij is niet officieel verhoord", vertelt Caroline Van den Berghe in 'Het Journaal'. "De onderzoeksrechter en zijn mensen moesten naar de juiste plek gebracht worden door de topman.”

Anonimiteit

Wanneer de getuigen zouden worden opgeroepen voor een verhoor, dan kunnen zij vragen dat hun namen niet in het dossier terechtkomen

Ondertussen raakte bekend dat de vrouwen die tegen De Pauw getuigden  Christine Mussche als advocate onder de arm hebben genomen, onder andere om hun anonimiteit te waarborgen. “Het is zeker zo dat een gerechtelijk onderzoek niet betekent dat hun namen meteen bekend zullen zijn", vertelt Van den Berghe. "De onderzoeksrechter kan van start gaan met zijn onderzoek, ook al kent hij de namen niet. Zoals bekend gaat het om vele sms'en, honderden sms'en, die door Bart De Pauw zouden zijn verstuurd. De onderzoeksrechter kan het gsm-verkeer van Bart De Pauw natrekken en retro-actief bekijken wanneer hij naar wie berichten heeft gestuurd."

Van den Berghe: "Uiteindelijk zal de onderzoeksrechter op die manier wel de identiteit van die ontvangers kunnen achterhalen, maar wanneer zij eventueel zouden worden opgeroepen voor een verhoor, dan kunnen zij vragen dat hun namen niet in het dossier terechtkomen. Als ze er wel in staan en hij in verdenking wordt gesteld, dan zal hij natuurlijk kennis nemen van die namen. Maar het kan natuurlijk ook dat die actrices die hun verhaal bij de preventie-ambtenaar van de VRT gedaan hebben alsnog daarmee naar buiten willen treden. Kortom, alles is mogelijk.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen