Hoe begon de zaak-De Pauw ook alweer? Overzicht van die eerste week in 2017 met stopzetting samenwerking VRT

In november 2017 werd de samenwerking tussen de VRT en acteur en tv-maker Bart De Pauw stopgezet na verschillende getuigenissen van grensoverschrijdend gedrag. De zaak veroorzaakte toen heel wat deining. VRT NWS zet het relaas van die eerste dagen in 2017 nog eens op een rij:

do 9 nov - 18 uur: Bart De Pauw kondigt de stopzetting van de samenwerking met de VRT aan op Facebook

Bart De Pauw maakt het nieuws van de stopzetting van de samenwerking met de VRT zelf wereldkundig in een videoboodschap op Facebook. "Ik heb een heel belangrijke mededeling te doen. Een mededeling die ik niet graag doe, maar de huidige omstandigheden dwingen mij om ze toch te doen", begint De Pauw zijn mededeling.

Videospeler inladen...

do 9 nov - 19 uur: VRT meldt in persbericht dat samenwerking wordt stopgezet

De VRT stuurt een persbericht uit waarin gemeld wordt dat de samenwerking met presentator, acteur en regisseur Bart De Pauw wordt stopgezet na diverse meldingen van grensoverschrijdend gedrag. De televisiequiz "Twee tot de zesde macht" op één wordt niet langer uitgezonden.  

do 9 nov - 20.30 uur: De VRT-woordvoerder Bob Vermeir: "Meldingen zijn ernstig"

De VRT-woordvoerder Bob Vermeir zegt in het Canvasprogramma "De afspraak" dat hij niet kan ingaan op de inhoud van de meldingen over grensoverschrijdend gedrag. "Maar de meldingen zijn echt wel ernstig en van die aard dat we zulke belangrijke beslissing moeten nemen", aldus Vermeir.

Videospeler inladen...

vr 10 nov - 7 uur: VRT-CEO Lembrechts: "Amoureuze avances die overgaan in stalking"

De (voormalig) CEO van de VRT Paul Lembrechts verduidelijkt in "De ochtend" op Radio 1 dat het patroon van de getuigenissen van grensoverschrijdend gedrag door Bart De Pauw steeds terugkeert. "Het gaat over een patroon van amoureuze avances die onschuldig starten, maar escaleren en overgaan in een vorm van stalking. Bart De Pauw gebruikte ook verschillende simkaarten, om het in het verborgene te houden."

Videospeler inladen...

vr 10 nov - 13 uur: Bart De Pauw: "Opgehangen zonder verhoor, dit gaat zomaar niet"

Bart De Pauw ontkent in "De ochtend" op Radio 1 en in "Het Journaal 1" op Eén dat hij ooit iemand gestalkt heeft. "Ik ben opgepakt en opgehangen zonder verhoor, dit gaat zomaar niet", zegt hij. De Pauw zegt dat hij stappen overweegt tegen de VRT.

Videospeler inladen...

vr 10 nov - 19 uur: Hilde Van Mieghem: "Ik ken slachtoffers en ze zijn bang"

De actrice en regisseur Hilde Van Mieghem meldt VRT NWS dat ze vrouwen kent die te maken hebben gekregen met grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw. "De feiten die ik ken, zijn ver voorbij de grens", zegt ze aan VRT NWS. Hoe de vrouwen reageren na de reactie van De Pauw? "Ze zijn bang en willen het liefst van al onderduiken."

Videospeler inladen...

vr 10 nov - 20 uur: VRT-CEO: "In plaats van ontkenningsgedrag te vertonen, misschien een knieval doen"

De (gewezen) gedelegeerd bestuurder van de VRT Paul Lembrechts meldt in "Terzake" op Canvas dat hij het "een bijzonder mooie geste naar de slachtoffers zou vinden, mocht Bart De Pauw echt zijn excuses aanbieden voor wat zich de voorbije jaren heeft voorgedaan".  

Videospeler inladen...

vr 10 nov - 20 uur: "Videoverklaring De Pauw is oorzaak van hetze vandaag"

De advocate Christine Mussche geeft in "Terzake" duiding bij de zaak-De Pauw. Volgens Mussche is de Facebookvideoverklaring van Bart De Pauw de oorzaak van de hetze rond zijn figuur.

Videospeler inladen...

za 11 nov - 18.30 uur: Huiszoeking bij de VRT naar beschuldigingen aan adres Bart De Pauw

Speurders en een onderzoeksrechter van het parket van Antwerpen afdeling Mechelen starten een huiszoeking in de VRT-gebouwen. Later op de avond blijkt dat het parket het onderzoek zelf is gestart na de berichten van grensoverschrijdend gedrag in de media.

za 11 nov - 23 uur: Parket: "Gerechtelijk onderzoek gestart om waarheid te achterhalen"

Het parket van Mechelen en de VRT verspreiden allebei een persbericht over de huiszoeking in het omroepcentrum in Schaarbeek. Het parket benadrukt dat het parket zelf het initiatief heeft genomen en dat er geen onderzoek is gestart na een klacht van Bart De Pauw of een van de vrouwen die getuigenissen aflegden over Bart De Pauw bij de preventiedienst van de VRT. De VRT meldt dat de openbare omroep meewerkt met het parket in het kader van het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw.

Videospeler inladen...

zo 12 nov - 13 uur: Vrouwen die getuigden tegen Bart De Pauw nemen advocate in de arm

De vrouwen die getuigden in de zaak rond het mogelijke grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw hebben een advocate in de arm genomen voor advies. Het gaat om Christine Mussche, die bekend is als strafpleiter in de zaken rond pedofilie in de Katholieke Kerk. Mussche zei in "Terzake" dat ze vindt dat Bart De Pauw niet zelf eerst naar buiten had mogen komen met het verhaal.

Videospeler inladen...

zo 12 nov - 21 uur: Bart De Pauw: "Tot inzicht gekomen dat mijn manier van omgaan niet door iedereen gesmaakt wordt"

Bart De Pauw meldt dat hij tot het inzicht is gekomen dat zijn "speelse of flirterige manier van omgaan" niet door iedereen gesmaakt wordt. Hij excuseert zich via zijn advocaat bij iedereen die zich door hem geïntimideerd zou hebben gevoeld en belooft dat dat niet meer zal gebeuren.

ma 13 nov - 9.24 uur: Al meer dan 10 vrouwen hebben zich als slachtoffer gemeld bij advocate Mussche

Dit weekend hebben er al meer dan tien vrouwen contact opgenomen met de advocate Christine Mussche met klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw.

De slachtoffers reageren via hun advocaat teleurgesteld op de excuses van Bart De Pauw. Ze vinden dat hij de feiten weer minimaliseert en het in de schoenen schuift van vrouwen die hem misbegrepen hebben.

Meest gelezen