Een druk weekend op vlak van actualiteit, zo bent u weer helemaal mee

Huiszoekingen op de VRT en rellen in het centrum van Brussel. Het zijn maar twee van de vele verhalen die dit weekend voor een grote nieuwsstroom hebben gezorgd. Wij hebben alle feiten nog eens op een rijtje gezet.

Bart De Pauw

Het parket van Antwerpen, afdeling Mechelen, heeft een onderzoek geopend naar aanleiding van de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van televisiemaker Bart De Pauw. Een gevolg daarvan is dat speurders zaterdagavond een huiszoeking hebben uitgevoerd in de VRT-gebouwen. De CEO van de VRT Paul Lembrechts en enkele medewerkers van de preventiedienst van de VRT werden gehoord. "We zijn een gerechtelijk onderzoek gestart om de waarheid in deze zaak te achterhalen", reageerde het parket achteraf. De VRT heeft de speurders alle medewerking verleend.

Videospeler inladen...

Aangezien de vrouwen die getuigd hebben tegen Bart De Pauw dat anoniem hebben gedaan, werd luidop volgende vraag gesteld: "Hoe zeker zijn de vrouwen dat hun namen onbekend blijven?" "Het is zeker zo dat een gerechtelijk onderzoek niet betekent dat hun namen meteen bekend zullen zijn", vertelde onze justitie-experte Caroline Van den Berghe. Verdere uitleg kan u hier lezen of hieronder bekijken in het gesprek met Van den Berghe in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Nog opvallend dit weekend was een Facebookpost van Hans Van Nuffel, regisseur van 'Adem'. Daarin getuigde hij dat hij "minstens twee van de slachtoffers" van De Pauw kent. "Hoe hij hen soms wekenlang mindfuckte op en naast de set was echt niet oké", schreef Van Nuffel. "Bart is geen monster, maar heeft wel hulp nodig."

Videospeler inladen...

In "De zevende dag" was de zaak rond Bart De Pauw eveneens het gespreksonderwerp bij uitstek. Stand-upcomedian Bert Kruismans zei als mediawatcher van de week dat je zo'n zaak "met een bekend persoon niet discreet kon afhandelen". "Bart De Pauw maar ook de VRT konden niet anders."

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) deed dan weer een oproep om meer empathie te tonen voor slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag. "Als het met je vrouw, je dochter, je zus of je moeder gebeurt, is het helemaal niet meer grappig, dan word je razend."

Videospeler inladen...

De vrouwen die tegen Bart De Pauw hebben getuigd, hebben intussen een advocaat in de arm genomen. Het gaat om Christine Mussche, die bekend is als strafpleiter in de zaken rond pedofilie in de kerk. Mussche ziet het als haar taak om de slachtoffers zo goed mogelijk in te lichten en uit te leggen hoe het staat met de anonimiteit in een procedure, die wel degelijk gegarandeerd wordt.

Videospeler inladen...

Zondagavond volgde er ten slotte een mededeling van Bart De Pauw zelf, via zijn advocaat meer bepaald. De Pauw laat daarin weten dat hij tot inzicht is gekomen dat zijn "speelse en flirterige" manier van omgaan niet door iedereen gesmaakt wordt. Hij excuseert zich bij iedereen die zich door hem geïntimideerd zou hebben gevoeld en zegt dat het niet meer zal gebeuren. 

(Wie geïnteresseerd is in een volledigere chronologie van de zaak-De Pauw -van het begin op donderdag tot en met zondagavond-, kan dat hier terugvinden.) 

Hevige rellen in Brussel

Bij rellen in het centrum van Brussel met Marokkaanse voetbalsupporters zijn zaterdagavond 22 politieagent gewond. Niemand werd die nacht opgepakt. Vanuit verschillende hoeken kwam kritiek, omdat de politie niet zou hebben mogen optreden. Zo getuigde een zaakvoerder van een meubelwinkel die totaal vernield was, dat de politie niet durfde of niet wilde optreden.

Ook vier agenten die gisteren aanwezig waren in Brussel, getuigden anoniem bij VRT NWS over de vele factoren die hun werk onnodig moeilijk maakten. "Er was niet genoeg volk voorzien, we werden gehinderd door de betonblokken van de voetgangerszone en op de Lemonnierlaan mochten we niet ingrijpen omdat de situatie dan wel eens zou kunnen escaleren."

De Brusselse staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) wees het stadsbestuur met de vinger. "De buurt is verloederd en ligt er troosteloos bij en die autovrije zone heeft daar ook niet echt veel aan geholpen. Bovendien zie je dat de buurt geteisterd wordt door straatbendes, er wordt gedeald -zelfs op klaarlichte dag-, er is straatintimidatie...", zegt Debaets. "We wisten dat er iets moest gebeuren, maar de stad Brussel heeft te lang de ogen gesloten."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) benadrukte dan weer dat het onbegrijpelijk was dat er niemand is opgepakt bij de rellen. "Er zijn camerabeelden van de rellen, wie in de fout is gegaan, zal moeten boeten", liet hij optekenen.

(Wat de camerabeelden betreft, heeft de politie zondagavond een oproep gelanceerd om beeldmateriaal van de de rellen via e-mail aan de gerechtelijke taskforce over te dragen. Dit kan via zpz.polbru.info@police.belgium.eu) 

Videospeler inladen...

Nederlandse premier schopt tegen Belgische schenen

De Nederlandse premier Mark Rutte had zich laten ontvallen dat hij niet wilde dat zijn land eindigde zoals België. Hij deed dat ter verdediging van zijn plannen om de dividendbelasting af te schaffen. "Als Nederland de belasting niet afschaft, gaat het België achterna", zei hij. "We zien in België wat er  gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet. België heeft nog maar één internationaal opererend bedrijf over en dat is AB InBev." 

Videospeler inladen...

Catalonië

Maar ook de hele Catalonië-kwestie bleef dit weekend in de actualiteit. Zo hebben naar schatting 750.000 mensen zaterdag deelgenomen aan een grote manifestatie om de vrijlating te eisen van de gevangen genomen separatistische leiders. De afgezette leider Puigdemont heeft de betogende Catalanen vanuit België toegesproken in een videoboodschap.

Videospeler inladen...

De Spaanse premier Mariano Rajoy is zondag dan weer voor het eerst sinds de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring naar Barcelona geweest. Hij heeft er de campagne afgetrapt van zijn Partido Popular voor de regionale verkiezingen van eind volgende maand.

Eerste sneeuw

En ook deze beelden wilden we u niet onthouden: de eerste sneeuw is  België, meer bepaald de Ardennen, binnengedwarreld.

Videospeler inladen...

Longread "Imagine Mosul" van Rudi Vranckx

En voor wie na dit weekendoverzicht, nog tijd en zin heeft voor een mooie longread, dan is "Dit was Imagine Mosul" een grote aanrader. Rudi Vranckx en zijn team laten u zo kennismaken met de muzikanten die de door hen ingezamelde instrumenten in handen hebben gekregen.

Meest gelezen