Video player inladen ...

Ex-premier Hariri: "Keer snel weer terug naar Libanon"

 In zijn eerste interview sinds zijn geruchtmakend ontslag een week geleden, heeft de voormalige Libanese premier Saad Hariri gezegd dat hij "zeer snel" naar zijn land zal terugkeren.

Hariri zei op de Libanese televisiezender Future TV, waarvan hij eigenaar is, wel niet wanneer hij naar huis land terugkeert. Hij wordt niet tegen zijn wil in Saudi-Arabië vastgehouden, zei Hariri in Riyad. "Als ik Saudi-Arabië wil verlaten, kan ik dat".

De soenniet Hariri had begin november vanuit Saoudi-Arabië, waarmee hij nauwe banden heeft, zijn ontslag bekendgemaakt. Daarmee lokte hij speculaties uit dat Saudi-Arabië hem tot die beslissing had gedwongen, om spanningen met de door Iran gesteunde sjiitische Hezbollah te creëren. Saudi-Arabië en Iran zijn aartsvijanden.

Hariri wees in zijn toespraak opnieuw met beschuldigende vinger naar Hezbollah en Iran. Teheran bemoeit zich te veel met aangelegenheden van de Arabische wereld. Dat moet stoppen, klonk het. Hij wil dan ook alleen terugkeren als Hezbollah belooft neutraal te blijven in regionale conflicten. Hezbollah steunt in het buurland Syrië het regime van president Assad.

De "vlucht" van Hariri naar Saudi-Arabië heeft internationaal veel onrust opgewekt. Gevreesd wordt dat het broze evenwicht tussen sjiieten en soennieten in Libanon verstoord zal worden en dat het land opnieuw in geweld verzinkt. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zegt in een mededeling te hopen dat Hariri zo snel mogelijk terug naar zijn land zal gaan.