Videospeler inladen...

Gatz: "Als het met je dochter of je vrouw gebeurt, is het helemaal niet meer grappig"

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) doet een oproep om meer empathie te tonen voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Als het met je vrouw, je dochter, je zus of je moeder gebeurt, is het helemaal niet meer grappig, dan word je razend", zegt hij in "De zevende dag". 

Het parket van Mechelen kwam gisteren naar de VRT voor een huiszoeking in de zaak rond Bart De Pauw. "Wat duidelijk wordt nu is dat seksueel grensoverschrijdend gedrag geen bagatel is", reageert Gatz. "Dit valt onder het strafrecht. In die zin is het signaal van het parket wel goed dat dit niet zomaar kan weggelachen en weggerelativeerd worden."

De zaak maakt heel veel reacties los. En aan sommige daarvan heeft de minister zich geërgerd. "Er wordt veel te veel weggelachen door mannen en vrouwen op sociale media. Ik begrijp dat niet", zegt hij. "We gaan wel eens flirterig met elkaar om, daar is niets mis mee. Maar er zijn grenzen en daar ga je niet over. Als je dat dan weglacht, is dat een gebrek aan empathie."

"Als het met je vrouw, je dochter, je zus of je moeder gebeurt, is het helemaal niet meer grappig, dan word je razend. Mensen moeten zich iets meer proberen te verplaatsen in de rol van het slachtoffer", aldus Gatz. "Wanneer het gaat om personen in een machtsrelatie, is het helemaal niet onschuldig, zelfs niet de kleinste toespeling."

Er wordt veel te veel weggelachen door mannen en vrouwen op sociale media. Ik begrijp dat niet.

Meldpunt voor cultuursector?

Op sociale media wordt de vraag gesteld of er geen andere mogelijkheden waren dan het onmiddellijke ontslag van De Pauw. "Wanneer de VRT na een grondige afweging besluit om een einde te maken aan de samenwerking met een heel succesvolle televisiemaker, dan neem ik aan dat daar een aantal gegronde redenen voor zijn. Voorts kan ik me over de zaak niet uitspreken", zegt Gatz daarover.  Hij vindt het ook goed dat er "een duidelijke lijn getrokken wordt".

De minister meldt ten slotte dat hij overweegt om een nieuw meldpunt op te richten voor de hele culturele sector. "Het is zeker een van de mogelijkheden. Maar in principe zijn er voldoende kanalen. De vraag is waarom ze onvoldoende worden aangesproken."

Meest gelezen