Video player inladen...

Jambon over rellen in Brussel: "Onbegrijpelijk dat er niemand is opgepakt"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vindt het "onbegrijpelijk" dat er niemand is opgepakt bij de rellen met Marokkaanse voetbalsupporters in Brussel. "Er zijn camerabeelden van de rellen. Wie in de fout is gegaan, zal moeten boeten", zegt hij ook.

Bij de rellen met Marokkaanse voetbalsupporters raakten 22 agenten gewond. Er werden auto's in brand gestoken en winkels geplunderd. "Dat is een zeer zware balans, zeker voor een voetbalwedstrijd die in Afrika plaatsvond", reageert Jambon in "De ochtend" op Radio 1.

"We merken regelmatig dat bepaalde mensen zich keren tegen de ordehandhavers. Dat is onaanvaardbaar", aldus de minister. "Het is een fundamenteel probleem dat van zo’n gelegenheid gebruik wordt gemaakt om baldadigheden te plegen en onaanvaardbare daden te stellen. Daar moeten we ons ernstige vragen over stellen."

Jambon zegt dat de daders opgespoord zullen worden op basis van de camerabeelden. "Wie in de fout is gegaan, zal moeten boeten. Daar is geen weg naast."

Vragen bij politieoptreden

Er worden intussen steeds meer vragen gesteld bij het optreden van de politie. Volgens winkeliers duurde het veel te lang voor er werd ingegrepen en enkele agenten zeggen anoniem aan onze redactie dat ze niet mochten tussenkomen.

Jambon vindt het "onbegrijpelijk" dat er niemand is opgepakt door de politie gisteravond. Hij zegt dat het politieoptreden onderzocht zal worden, maar toont ook begrip. "Voor de handelaars duurt elke seconde dat de politie er nog niet is een eeuwigheid. Maar om nu de bal in het kamp van de politie te leggen voor rellen die door wat janhagel zijn uitgevoerd, dat vind ik een brug te ver."

"Als we ons daarop op voorhand moeten voorbereiden en bij wijze van spreken van Brussel een belegerde stad hadden moeten maken omdat in Afrika een voetbalmatch plaatsvindt, dat vind ik toch wel heel ver gaan", aldus nog de minister.

Gatz: "Snelrecht toepassen"

"Dit gebeurt helaas wel vaker bij voetbal, maar we mogen het zeker niet relativeren", reageert Sven Gatz, de Vlaamse minister bevoegd voor Brussel, in "De zevende dag". "Ik hoop dat zoveel mogelijk daders zo snel mogelijk geïdentificeerd kunnen worden en dat er snelrecht kan toegepast worden, want dit is waar het voor is uitgevonden."

Gatz zegt ook dat de hele Marokkanse gemeenschap niet verantwoordelijk mag gesteld worden voor het gedrag van de relschoppers. Op de vragen over het optreden van de politie houdt hij zich op de vlakte. "Het is moeilijk om te oordelen als je daar geen bevoegdheden over hebt. Ik hoop dat de stad Brussel voor een stuk duidelijkheid kan brengen."

Video player inladen...