© VRT

Leah Thys (of Leo Thys) en haar tien ontboezemingen in "Die huis"

"Ik doe 100 keer méér dingen dan Marianne spelen", maakt actrice Leah Thys duidelijk als ze "Die huis" van Eric Goens binnenstapt. Thys kennen we inderaad al een eeuwigheid als de verwaande Marianne Bastiaens uit "Thuis". Onder de Zuid-Afrikaanse zon zien we een compleet andere kant. Thys zingt en kookt met passie, en tussendoor komen de verhalen. Wist u dat ze ooit kleuterjuf is geweest? Of als demonstratrice massagekussentjes verkocht om rond te komen in Londen? Tien ontboezemingen - soms grappig, soms pijnlijk, maar telkens met een ontwapenende nuchterheid.

1. " Ik zal nooit dragen wat Marianne draagt"

Thys neemt acteren serieus. De 71-jarige actrice kijkt al járen consequent naar elke aflevering van "Thuis". "Quality control", zegt ze daarover. Het personage Marianne speelt ze al bijna 22 jaar. "Ze is enorm geëvolueerd. Je moet er over waken dat ze zich niet gaat gedragen zoals ik me gedraag. Ik wil het verschil goed blijven voelen en zien. Bijvoorbeeld met kostuums, wat Marianne draagt zal ik nooit dragen, hoewel we dezelfde smaak hebben."

2. "Ik deed achterwaartse tuimelingen in slow motion"

De sportkamer is een vast onderdeel in "Die huis". "I'm not going in de sportkamer", zegt Thys kordaat. "Ik ben zeer kortademing en heb een rug die niet mee wil. Luiheid? No way! Ik heb potverdorie mijn hele leven bewegingsleer gedoceerd. Ik deed achterwaartse tuimelingen in slow motion."  

3. "Mijnen neus is anders, ja"

Thys heeft in haar jongere jaren bewust een neuscorrectie ondergaan. "Ik had daar nooit op gelet tot ik op een foto voor een première van het NTGent prijkte. Toch een grote neus. Collega Lia Lee zei me: "Laat dat rechttrekken."" Lee schoot het geld voor. "Ik voelde ze kappen aan het bot van mijn neus, precies met een voorhamer. Maar... ik was zeer tevreden achteraf! Ik heb er nooit spijt van gehad."

4. "Ik kan helemaal niets wegsmijten"

Leah Thys doceerde meer dan tien jaar aan de Guildford School of Acting In Londen. "Ik ben vertrokken met twee koffertjes en teruggekeerd met een camionette met kasten, stofzuiger en strijkijzer", vertelt ze over haar hamsterwoede. "Ik kan helemaal niets weggooien, maar niets hé. Zelfs een papiertje hou ik bij. Dat heb ik van mijn vader."

© VRT

5. "En ik verkocht, hè, als demonstratrice"

De eerste jaren was het financieel krabben voor Thys in het dure Londen. "Ik ben begonnen met demonstraties te doen in grootwarenhuizen: massagekussentjes voor Arabieren op het vliegtuig, kookpannen, enz.  Ik deed het in het Engels, Frans en Duits. En ik verkocht hè", lacht Thys. "Ik kon altijd net rondkomen."  

6. "Lachende mensen, die huilen vanbinnen"

Thys vluchtte eigenlijk weg uit België naar Londen. "Een erge periode in mijn leven", stelt ze.  "Mijn moeder was een vurig type met ongecontroleerde buien. Mijn vader ging niet tegen haar in. Dat neem je over. Ja, ik was weg bij het NTGent, het Conservatorium, te veel dingen gingen fout. Ik kon alleen maar weggaan of ik zou me misschien iets hebben aangedaan." Thys wikt en weegt haar woorden: "Je hebt mensen die altijd lachen, maar dat zijn de mensen die altijd huilen vanbinnen. Daar kan ik me bij aansluiten."

7. "Moeder zei altijd "onze Leo""

De familie Thys bestond uit drie dochters, Leah was de tweede in het rijtje. Maar moeder Thys wilde doodgraag een zoon. "Ik heb het veel mogen horen. Ik zweer het: dat doet pijn. Dat was zo van "ik snijd uw vlechten af, ik trek u een kort broekje aan". Ze zei altijd "onze Leo"." Moeder was redelijk afstandelijk, vader "te zacht" en dat maakte het emotioneel niet makkelijk.

8. "Ik , mijn pa en Mozart in de auto"

Thys is aangedaan als ze een foto ziet van haar oudere vader die haar rode autootje uit Engeland poetst. Het roept warme herinneringen op en de tranen rollen. "Onze pa en ik gingen in de auto zitten als hij proper was, en dan zette ik het derde vioolconcerto van Mozart op."

9. "Oooh, ons Germaine" (en ossobuco)

Nog meer herinneringen volgen als Leah Thys beelden te zien krijgt van haar zus Germaine. Beelden die ze nog nooit had gezien. Germaine, modejournaliste en gezicht van kookprogramma's, overleed in 2014. "Ik ben eens één keer voor haar assistente geweest bij Vitaya, en toen maakten we ossobuco klaar. De ossobuco die ik in "Die huis" maak, is haar recept."

10. "Ik had soms vijftig kleuters in de klas"

Thys is in een vorig leven kleuterjuf geweest. "Nu zijn dat kleine klasjes, maar toen ik begon had ik soms vijftig kindjes en met Pasen kwamen er bij." Samen met Goens bezoekt Thys een Zuid-Afrikaans klasje en ze is helemaal in haar element. Zelf is de actrice kinderloos gebleven. "Dát geluk is me ontzegd. Maar ik heb al mijn leerlingen en familieleden, er zijn genoeg kinderen in mijn leven", besluit ze.  

Meest gelezen