Videospeler inladen...

Meer dan 450 doden na zware aardbeving in Iran en Irak

Het grensgebied tussen Iran en Irak is gisteravond getroffen door een zware aardbeving. De schok had een kracht van 7,3 en deed zich voor op 23 kilometer diepte. Het epicentrum lag in het westen van de Iraanse provincie Kermanshah. In Iran zijn al meer dan 450 doden en 7000 gewonden geteld, de aardbeving is daarmee de dodelijkste in 10 jaar voor het land.

In de bergachtige regio op de grens tussen Iran en Irak heeft zondagavond een aardbeving met een kracht van 7,3  heel wat schade aangericht. Volgens de Iraanse staatstelevisie werden enkel in Iran al 450 doden geteld. Over de grens, in de Koerdische regio van Irak is er sprake van zeker 7 doden en 535 gewonden. In Iran raakten meer dan 7000  mensen gewond, zegt het persbureau ISNA op basis van informatie van het ministerie van volksgezondheid. 

De beving trof 14 provincies in Iran, maar was te voelen tot in Isräel en Turkije. Op de Iraanse staatstelevisie vertelde een ambtenaar dat sommige dorpen volledig verwoest zijn. De omgeving van de Iraanse stad Sarpol-e Zahab, die in het Zagrosgebergte op de grens met Irak ligt, is het zwaarst getroffen. Meer dan 300 slachtoffers zijn in dit gebied al geteld. Reddingswerkers blijven zoeken naar mogelijke slachtoffers onders het puin.  Vanmiddag hebben ze nog een een vrouw en een baby levend onder het puin vandaan kunnen halen. Het ziekenhuis is er zwaar beschadigd, net als het elektriciteitsnet en het drinkwaternetwerk.

Aan de andere kant van de grens, in Irak, hebben plaatselijke autoriteiten zeker 7 doden en 535 gewonden geteld, vooral in de buurt van de stad Khanaqin en Suleimanya.

De Vlaming Samme Dick woont Suleimanya, hij vertelt via Whatsapp over hoe hij de aardbeving meemaakte:

Videospeler inladen...

Na de eerste aardschok volgden meer dan honderd naschokken waarvan 2 zware.  Heel wat mensen liepen in paniek de straat op en hebben de nacht buitenshuis doorgebracht. Intussen zijn de reddingswerken volop aan de gang. President Rouhani van Iran wil dinsdag de getroffen regio bezoeken, de Iraanse leider ayatollah Khamenei heeft al zijn medeleven met de slachtoffers betuigd. 

Alles valt uit de rekken

Intussen lopen beelden binnen van  mensen die in paniek uit een supermarkt lopen waar alles uit de rekken valt, maar ook compleet verwoeste gebouwen, en ziekenhuizen waar de ene na de andere gewonde wordt binnengebracht. 

Iran ligt op verschillende belangrijke breuklijnen. Er vinden bijna dagelijks aardbevingen plaats. In 2003 zijn er bij een aardbeving met de kracht van 6,6 meer dan 26.000 doden gevallen in de omgeving van de historische stad Bam. Dat er in Irak een pak minder slachtoffers gevallen zijn, heeft vooral te maken met de hoek en de richting van de breuklijn bij deze aardbeving zegt de Iraakse seismoloog Abdul-Karim Abdullah Taqi aan persbureau AP.

Op de onderstaande beelden van de Iraakse zender Rudaw TV is te zien hoe een gast tijdens een interview in de Iraakse stad Suleimaniya, wegloopt wanneer de aardbeving begint.

Videospeler inladen...

Turkije heeft al voedsel en medische hulp beloofd aan Irak. In Iran moet er voor 70.000 mensen onderdak gezocht worden, zegt de Iraanse Rode Halve Maan. De tijd dringt, want de nachten zijn er koud. Volgens Thomas Erdbrink, correspondent in Teheran, heeft Iran nood aan alle hulp die het land maar kan krijgen, ook al zal de overheid dat niet met zoveel woorden toegeven.

Videospeler inladen...

Meest gelezen