AFP or licensors

Queen Elizabeth woont Remembrance Day voor het eerst bij vanop balkon

Met de traditionele plechtigheid in Londen hebben de Britten vandaag hun landgenoten herdacht die omkwamen in oorlogen en andere gewapende conflicten. Voor het eerst was het niet de Britse koningin Elizabeth, maar haar zoon Charles die een krans neerlegde bij het oorlogsmonument.

Remembrance Day, ook wel Armistice Day of Poppy Day genoemd, is de dag waarop het Verenigd Koninkrijk en de landen van het Gemenebest de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog en andere gewapende conflicten herdenken. De herdenking vindt plaats op 11 november, maar de plechtige ceremonie staat gepland op de zondag die het dichtst bij die datum in de buurt ligt.

Koningin Elizabeth woonde de herdenkinsplechtigheid dit jaar voor het eerst bij vanop het balkon van het Foreign and Commonwealth Office in Londen. Volgens Buckingham Palace wilde ze graag naast haar echtgenoot prins Philip zitten, die eerder dit jaar "met pensioen" ging. Maar iedereen gaat ervan uit dat de kranslegging fysiek te zwaar is geworden voor de 91-jarige koningin.

En dus mocht haar zoon, prins Charles, in haar plaats de krans neerleggen bij de Cenotaph, het oorlogsmonument dat oorspronkelijk werd opgericht voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Charles deed dat eerder al eens toen zijn moeder in het buitenland vertoefde, maar het was de eerste keer dat hij voor de koningin invalt terwijl zij in het land is.

AFP or licensors

Om 11 uur plaatselijke tijd werd in Londen de Big Ben geluid. Ook dat was vandaag uitzonderlijk, want de klok ligt tot 2021 stil voor een grondige reparatie en wordt tot dan alleen geluid bij officiële gelegenheden.