Video player inladen ...

Rajoy voor het eerst in Barcelona sinds Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring

De Spaanse premier Mariano Rajoy is vandaag voor het eerst sinds de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring in Barcelona. Hij trapt er de campagne af van zijn Partido Popular voor de regionale verkiezingen van eind volgende maand.

Rajoy nam in een hotel in Barcelona deel aan een bijeenkomst waarop de kandidaten voor de conservatieve Partido Popular voor de regionale verkiezingen van 21 december werden voorgesteld.

Rajoy en zijn partij hopen stemmen te winnen bij de Catalanen die tegen de onafhankelijkheid van de regio zijn. Hij riep de "zwijgende meerderheid" op te gaan stemmen en zo uiting te geven aan hun wil om bij Spanje te blijven. "We willen een massale opkomst zodat er een nieuwe periode van normaliteit kan aanbreken", zei Rajoy tijdens zijn speech. "Catalonië is Spanje en Spanje is Catalonië", klonk het ook nog, wat door zijn partijgenoten op applaus werd onthaald. 

Maar populair is de Partido Popular niet in Catalonië. Bij de vorige regionale verkiezingen haalde ze maar 8,5 procent van de stemmen.

Het is de eerste keer dat Rajoy in Barcelona is sinds Catalonië onder voogdij van Madrid is geplaatst en de Catalaanse regering van minister-president Carles Puigdemont aan de kant is gezet.

Gisteravond kwamen naar schatting 750.000 Catalanen op straat om de vrijlating te eisen van wat ze de "politieke gevangenen" noemen: acht ministers van de afgezette regering en twee leiders van separatistische bewegingen die in de cel zitten wegens rebellie en opruiing.