Bianca Debaets: "Stadsbestuur Brussel heeft buurt Beurs laten verloederen"

De buurt rond de Beurs waar gisteravond rellen waren, is al een hele tijd verloederd zonder dat het stadsbestuur ingrijpt. Dat zegt de Brusselse staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V).

Enkele honderden Marokkaanse voetbalsupporters vierden gisteravond de overwinning van de nationale ploeg aan de Beurs, maar dat feest ontaardde. Verscheidene handelszaken werden vernield en 22 agenten raakten gewond. Volgens de handelaars greep de politie veel te laat in.

Staatssecretaris Debaets veroordeelt het geweld, maar wijst ook het stadsbestuur met de vinger. "We hebben allemaal de stituatie in de buurt aan de Beurs de laatste jaren achteruit zien gaan. Ik vind dat de stad daarin een verantwoordelijkheid draagt om onvoldoende te zijn opgetreden", zegt Debaets.

"De buurt is verloederd en ligt er troosteloos bij en die autovrije zone heeft daar ook niet echt veel aan geholpen. Bovendien zie je dat de buurt geteisterd wordt door straatbendes, er wordt gedeald zelfs op klaarlichte dag, er is straatintimidatie - "Femme de la rue" - dat is daar allemaal begonnen", zegt Debaets. "We wisten dat er iets moest gebeuren, maar de stad Brussel heeft te lang de ogen gesloten."

Veiligheid

"Ik vind dat de stad Brussel veel pro-actiever moet zijn. Ze moeten er ook voor zorgen dat de handel daar diverser wordt, dat de handelaars veel beter ondersteund worden. Wat nu is gebeurd is een zoveelste slag in het gezicht van de handelaars die daar nog overblijven", zegt Debaets. "De stad moet er vooral voor zorgen dat de buurt veilig wordt, dat jonge mensen daar terug komen wonen, dat mensen daar terug investeren. Dat is wat er nodig is."

Debaets pleit ervoor om eindelijk werk te maken van het samenvoegen van de politiezones in Brussel. "Ik denk dat deze tragische gebeurtenissen aantonen dat we absoluut naar 1 zone moeten gaan, dat het niet kan dat je lang moet wachten om versterking te krijgen, absoluut een eengemaakt zone."