Lonkt de uitgang voor Britse premier Theresa May?

Volgens de Britse krant The Sunday Times staan veertig conservatieve parlementsleden klaar om eerste minister Theresa May te wippen.  Er zijn nog maar 8 handtekeningen nodig voor een paleisrevolutie bij de Tories.  

"Tory Turmoil", kopt de behoudsgezinde Sunday Times. Volgens de krant zijn 40 conservatieve parlementsleden bereid een brief te ondertekenen die het vertrouwen in premier Theresa May opzegt. Ze missen nog 8 overlopers om binnen de partij een voorzittersverkiezing af te dwingen. In dezelfde krant staat ook kritiek van oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour. Hij roept May op om  "te regeren of op te stappen".  

Klappen van alle kanten

Premier May heeft sinds haar aantreden niets anders dan politieke rampspoed gekend. Zelf een Remainer, koos ze voor de vlucht vooruit, en ging ze de onderhandelingen aan om het Verenigd Koninkrijk tegen goede voorwaarden uit de Europese Unie te loodsen. Maar nadat ze bij de zelf uitgeroepen vervroegde verkiezingen op 8 juni een dreun kreeg, is haar gezag steeds meer ondermijnd. May zit binnen haar partij geklemd tussen Brexiteers van de harde lijn en gematigde conservatieven.

Bovendien heeft ze er een hoop schandalen in haar regering bij gekregen. Zo moest minister van Defensie Michael Fallon opstappen na een seksschandaal. Eerder deze week was het de beurt aan minister van Ontwikkelingssamenwerking Priti Patel, die onder het mom van een vakantie was gaan onderhandelen met Israëlische regeringsleden.  

Cruciale weken

De onthullingen in de Sunday Times verhogen de druk op premier May bij de brexitonderhandelingen die nu in een cruciale fase zitten. Als het protest bij de conservatieven toeneemt en de laatste 8 handtekeningen er zouden komen,  dan zou er een nieuwe voorzittersverkiezing komen.  De winnaar krijgt dan niet alleen het partijvoorzitterschap, maar wordt ook de nieuwe premier.  Het zou dan al de tweede keer op korte tijd zijn dat de Britse premier niet verkozen is.  Theresa May nam zelf het roer over van ex-premier David Cameron toen die na het brexitreferendum in 2016 de handdoek in de ring gooide.

Een "Remembrance Day" om snel te vergeten

Straks woont Premier May de jaarlijkse 'Remembrance Day ' bij in Londen.  Daar worden de slachtoffers herdacht van Britten die sinds de Eerste Wereldoorlog bij conflicten om het leven zijn gekomen. Voor het eerst zal niet koningin Elisabeth, maar haar zoon kroonprins Charles een krans neerleggen bij het monument op Whitehall. De Queen zal toekijken vanop een balkon in het ministerie van Buitenlandse Zaken.  Ook premier May en andere politici wonen de plechtigheid bij. In heel het Verenigd Koninkrijk wordt om 12 uur onze tijd 2 minuten stilte in acht genomen. Gisteren werd voor de 99e keer het einde van de eerste Wereldoorlog herdacht (zie foto).