Trump: "Kim Jong-un noemde mij oud, maar ik zou hem nooit klein en dik noemen"

In Vietnam, zijn voorlaatste stop op zijn Azië-reis, heeft de Amerikaanse president Donald Trump nog wat olie op het vuur gegooid in zijn relatie Kim Jong-un en Noord-Korea. Volgens Trump zou China de sancties tegen Noord-Korea opvoeren, maar China deed daar zelf geen mededeling over.

Trump was vannacht bijzonder actief op Twitter.  Hij had het over Noord-Korea en zijn leider Kim Jong-un, Rusland en Vladimir Poetin en over Vietnam, waar hij vannacht een persconferentie gaf in Hanoi tijdens de voorlaatste stop op zijn Azië-reis.  

Trump zei dat Kim Jong-un hem beledigd had door hem oud te noemen. "Dat terwijl ik hem NOOIT klein en dik zou noemen", schreef Trump op zijn geliefkoosde communicatiekanaal Twitter. Beide leiders hebben elkaar al vaker aangevallen in het verleden, wat de spanningen tussen de VS en Noord-Korea fel opdreef.

Noord-Korea werkt aan kernwapens en verfijnt zijn rakettentechnologie om die kernkoppen te kunnen lanceren, mogelijk met een reikwijdte tot in de VS. Het hield begin september een kernproef, wat tot nieuwe sancties van de VN leidde, en een opbod aan bedreigingen en beledigingen tussen beide leiders.

Trump liet na zijn meest recente tweet ook optekenen dat het "heel, heel tof zou zijn" mochten hij en Kim vrienden worden. "Het zou misschien raar zijn mocht dat ooit gebeuren, maar het is een mogelijkheid."

China gaat de sancties tegen Noord-Korea versterken

President Trump op Twitter

Nog in verband met Noord-Korea beweert Trump dat de Chinese president Xi "de sancties tegen het land gaat versterken. Hij wil dat ze hun kernprogramma stopzetten. Er wordt vooruitgang geboekt", tweette Trump.  Toen Xi onlangs Trump ontmoette, zei de Chinese president dat China zou streven naar een kernwapenvrij Noord-Korea, maar hij had het niet over nieuwe Chinese maatregelen of hardere sancties.

Xi zelf legde evenwel geen verklaringen daarover af. Hij had het op APEC over economische dingen. Xi benadrukte dat hij de Chinese economie verder wil openstellen, en spoorde andere Aziatische landen aan om goed samen te werken. Xi maakt van jobcreatie in eigen land een groot doel. "Wij gaan ons nog verder openstellen, en onze ontwikkeling zal de rest van de wereld nog meer ten goede komen", sprak Xi.

Had een goed gesprek met Poetin over Syrië

Donald Trump

Trump was vannacht in Vietnam. Hij woonde er de APEC-top (Asian-Pacific Economic Cooperation) bij in Da Nang en vloog daarna met de Air Force One door naar Hanoi, in het noorden van het land. Op de APEC-top had Trump enkele informele contacten met Vladimir Poetin. Hij zei daarover dat die goed waren verlopen. "We hadden een goed gesprek over Syrië, en ik hoop dat hij kan helpen om de situatie daar op te lossen."

Trump kwam ook terug op beschuldigingen van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Hij zegt dat hij Poetin gelooft wanneer die zegt dat Rusland zich niet moeide in de verkiezingsstrijd, ondanks een onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendiensten.  

Gaat de VS bemiddelen over de Zuid-Chinese Zee?

In Hanoi stond er een officiële ontmoeting tussen Trump en zijn Vietnamese collega Tran Dai Quang op het programma (foto's onder). Daar ging het onder meer over de spanningen tussen verschillende Aziatische spelers over de Zuid-Chinese Zee. Trump bood aan om in dat conflict te bemiddelen. "Als ik iets kan doen, laat het me weten. Ik ben een goed onderhandelaar en bemiddelaar", zei de Amerikaanse president.

Vijf landen betwisten China's claims op enkele eilandjes in de zee, waaronder Vietnam. De eilandjes zijn economisch en militair belangrijk. Trump heeft vanmorgen Hanoi verlaten en vliegt door naar de Filipijnen, de laatste stop op zijn 12-daagse rondreis door Azië.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen