Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump krabbelt terug na uitspraken over Poetin: "Ik sta achter onze inlichtingendiensten"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn uitspraken over Poetin en de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen bijgestuurd. Tijdens een persconferentie in de Vietnamese stad Hanoi zei hij dat hij achter de Amerikaanse veiligheidsdiensten staat.

Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin zagen elkaar gisteren op een economische top in Da Nang, Vietnam, en hadden daar enkele korte gesprekjes.

Die bleken te gaan over de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Trump vertelde meegereisde journalisten dat Poetin hem bij elke gelegenheid verzekert dat er geen inmenging is geweest. "En ik geloof, ik geloof het echt als hij zegt dat hij het meent", zei de president.

Op een persconferentie die later was gepland in Hanoi, klonk Trump al heel anders. Toen hij een vraag kreeg over Russische inmenging, antwoordde hij dat hij achter de Amerikaanse inlichtingendiensten staat. "Ik geloof dat Poetin het gevoel heeft dat noch hij noch Rusland zich hebben gemengd in de verkiezingen. Maar of ik hem geloof of niet, ik sta achter onze inlichtingendiensten", zo klonk het.

Vier Amerikaanse agentschappen, waaronder inlichtingendiensten, gaan ervan uit dat de Russen de verkiezingen wel hebben beïnvloed.

Reeks tweets

Afgelopen nacht -vóór de persconferentie- was Trump ook op Twitter al teruggekomen op de gesprekjes die hij met Poetin had gehad. Tot dusver had hij tijdens zijn reis door Azië opvallend weinig gebruik gemaakt van de sociale media, maar afgelopen nacht kwam er ineens een reeks tweets, over verschillende kwesties die de afgelopen dagen ter sprake zijn gekomen, van Noord-Korea tot de vermeende Russische inmenging. 

In de tweets kwam hij terug op wat hij gisteren al had gezegd. Hij zei toen dat hij dacht dat Poetin "erg beledigd" was door de aantijgingen over inmenging. "En dat is geen goede zaak voor ons land, want het zou ons erg helpen om goeie banden met Rusland te onderhouden in het kader van de spanningen met Noord-Korea, ons grootste probleem op dit moment."

Meest gelezen