Video player inladen ...

Donald Trump bij 'de Trump van het oosten': wat kunnen we verwachten van de ontmoeting tussen de Amerikaanse en Filipijnse president?        

Morgen staat in Manilla een opvallende officiële ontmoeting op het menu tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Filipijnse collega Rodrigo Duterte - door sommigen de 'Trump van het Oosten' genoemd wegens zijn flamboyante stijl en het feit dat hij nooit een blad voor de mond neemt.  De twee lijken goede vrienden, en zitten beiden niet verlegen om een verrassende of opvallende quote. Het wordt afwachten of Trump de mensenrechtensituatie ten berde zal brengen.  

Trump heeft vanmorgen Vietnam alweer verlaten en vliegt meteen door naar de laatste stop op zijn Azië-reis, de Filipijnen. In Manilla woont hij eerst een galadiner bij om de 50e verjaardag van ASEAN te vieren, een organisatie van tien landen in Zuid-Oost Azië. De Filipijnen was een van de stichtende leden, samen met o.a. Indonesië en Thailand in 1967.

De officiële ontmoeting die onder Obama nog werd afgeblazen

Maandag volgt dan de officiële ontmoeting tussen Trump en de Filipijnse president Rodrigo Duterte - de twee ontmoetten elkaar al eventjes informeel op de economische APEC-top in Vietnam. Duterte is verre van onbesproken, onder meer door zijn keiharde aanpak van drugs en het met voeten treden van de mensenrechten, en daarom alleen al is de officiële ontmoeting met Trump opmerkelijk.

Obama zegde vorig jaar, op het einde van zijn ambtstermijn, nog een  officiële ontmoeting met Duterte af nadat die hem "hoerenzoon" had genoemd. Obama had kritiek geuit op het feit dat Duterte in zijn brutale oorlog tegen drugs in zijn land de mensnrechten met voeten trad, maar Duterte reageerde als gestoken door een wesp. De twee ontmoetten elkaar uiteindelijk nog wel - in de marge van een regionale top in Laos - maar dat was kort en officieus.   

Duterte noemde Obama een hoerenzoon, maar zijn relatie met Trump verloopt veel beter

Waar Duterte nog overhoop lag met Obama, heeft hij veel minder problemen met diens opvolger Trump. Het wordt afwachten of - en in welke bewoordingen - Trump iets zal zeggen over de mensenrechten op de Filipijnen.

Duterte heeft hevige kritiek gekregen van o.a. mensenrechtenorganisaties voor de vele doden die al zijn gevallen in zijn strijd tegen drugs, vaak zonder enige vorm van proces. In zijn eerste twee maanden vorige zomer was er sprake van 2.400 doden, intussen zou dat aantal naar 4.000 zijn gestegen. Er is sprake van executies zonder proces.

De toon tussen Trump en Duterte is mild, en er is een zakelijke link

Maar Trump is tot nu toe opvallend mild geweest met Duterte. Zijn gretigheid om Duterte te ontmoeten, kwam hem zelfs al op kritiek te staan. De twee zouden goede contacten onderhouden, en er is ook een zakelijke link.

José Antonio, Trumps zakenpartner in een Filipijns project, werd onlangs door Duterte benoemd tot "speciale gezant voor de VS" op de Filipijnen. Antonio werkt voor een commerciële groep die samenwerkte met Trump om de Trump Tower in Manila onder die naam in de markt te zetten, een project waar 150 miljoen dollar gemoeid mee zou zijn.  

De korte ontmoeting tussen Trump en Duterte in Vietnam was warm en hartelijk

Harry Roque, woordvoerder van Duterte

In Manila zal Trump veeleer proberen om Duterte's afkeer van de VS wat te verzachten, want Duterte is de jongste tijd dichter naar China toegegroeid. De korte ontmoeting die beide leiders al hadden in Vietnam, werd door waarnemers als "hartelijk en warm" omschreven door Duterte's woordvoerder Harry Roque.

Maar Duterte zou Duterte niet zijn zonder een gepeperde uitspraak. In de aanloop naar morgen zei hij dat als Trump over mensenrechten zou beginnen, hij hem zou zeggen hem met rust te laten. Het gevaar voor een clash lijkt klein: in de lente prees Trump Duterte nog voor diens "ongelooflijk goede werk" om het drugsprobleem aan te pakken.

En er is nog een overeenkomst tussen beiden: Duterte is niet verlegen om verrassende uitspraken te maken. Zo zegt hij dat zijn land bereid is om gastheer te zijn voor een "internationale top" om te bespreken hoe landen de mensenrechten kunnen beschermen.

AFP or licensors