Marcel Top

Rellen in Brussel: "Mensen huilden en waren in shock. Het was echt heel heftig"

"Plots kwamen een 100-tal mensen binnen en ze begonnen alles af te breken." Dat vertelt een uitbater van een Brussels nachtwinkel die slachtoffer werd van de rellen met Marokkaanse voetbalsupporters. Ook journalist en fotograaf Yassine Atari getuigt over wat hij zag.  "Het was een echt slagveld." Er is kritiek op de afwezigheid van de politie.

"Bij aankomst zagen we een aantal mensen de nachtwinkel plunderen. Ze gingen hevig tekeer, het raam van de winkel werd ingeslagen met verkeersborden. Ze namen flessen drank mee of sigaretten, ze hebben alles kort en klein geslagen. Daarna probeerden ze de winkel in brand te steken," vertelt Atari, die enkele foto's op zijn Facebook-pagina postte (foto's)   

"Later zag ik op de Lemonnierlaan een brandend voertuig midden op de weg staan. Er waren ramen ingeslagen, ze hadden pinautomaten uit de muur proberen trekken. Het was echt een slagveld. Her en der lagen er brandende matrassen. Toen ik net aankwam heb ik geen politie gezien. Er waren mensen aan het bellen voor hulp, maar er kwam geen politie opdagen. Ik zag alleen een politiehelikopter die aan het patrouilleren was."

"Er waren mensen aan het huilen, mensen waren in shock. Het was echt heel heftig."

Ik belde de politie, maar ze kwamen niet

Uitbater nachtwinkel die slachtoffer was van de rellen

Ook de uitbater van een getroffen nachtwinkel was nog zwaar onder de indruk. De man stond machteloos, zo vertelt hij. "Ik vroeg hen te stoppen, maar ze stopten niet en braken alles af. (...) Ze wilden me vermoorden, maar ik stond veilig achter mijn toonbank." 

De man haalt ook uit naar de Belgische overheid, en het feit dat er geen politie kwam om hem te beschermen. "Alles is kapot. Ik belde de politie, familie en vrienden, maar de politie kwam niet. Als ze onmiddellijk waren gekomen, dan waren die mensen weggegaan. Maar ze kwamen niet."

"Ik heb vier kinderen en probeer mijn geld te verdienen. Ik betaal mijn belastingen, maar krijg geen bescherming terug."  

Yassine Atari
Yassine Atari
Yassine Atari

Meest gelezen