Video player inladen ...

Zaakvoerder vernielde meubelwinkel: "De politie heeft niet ingegrepen. Dit maakt me zo boos"

"Alle etalageramen zijn kapot geslagen met een zware verkeerspaal. Binnenin hebben ze brand proberen te stichten. Dit heeft zeker 20 minuten geduurd." Aan het woord is Paul, eigenaar van een meubelwinkel die vannacht helemaal werd vernield bij de rellen in Brussel. Hij is vooral kwaad, ook op de politie die niet zou hebben ingegrepen. "De politie durft of wil niet optreden."

"Rond 22 uur kregen we een eerste oproep via sms van een van onze huurders", vertelt Paul aan VRT NWS. "Nadien volgden nog anderen die zeiden dat we onmiddellijk moesten komen, omdat er een catastrofe aan het gebeuren was. Ze durfden niet naar beneden gaan want ze waren in de winkel aan het inbreken en alles aan het vernielen."

De ravage is enorm. "Alle etalageramen zijn kapotgeklopt. Normaal kan je hier niet binnen, maar ze hebben een zware verkeerspaal als stormram gebruikt. Ook binnenin is de ravage enorm: men heeft zelfs brand proberen te stichten. Dat hebben we allemaal op beeld."

Ze zijn tot in de appartementen boven de meubelwinkel geraakt

Video player inladen ...

De relschoppers zijn uiteindelijk tot in de appartementen boven de winkel binnengedrongen. "Ze zijn in een drietal appartementen binnengeraakt. Ze hebben er een brandblusser helemaal leeggespoten. Bij een jonge dame hebben ze de computer, tv, iPad en haar portefeuille meegenomen, ze is ook al haar studiewerk kwijt. Die dame is radeloos."

Agenten zeiden mij achteraf: "Dat is politiek, wij mogen niet tussenkomen"

Paul is enorm kwaad op de politie. "Dit heeft zeker 20 minuten geduurd. De politie is niet tussengekomen en dat maakt mij boos. Er zijn andere agenten die hier nadien zijn gekomen voor de bewaking. Die zeggen mij: "U weet dat, dat is politiek, wij mogen niet tussenkomen."

De politie heeft de camerabeelden nog niet opgevraagd, maar Paul heeft ze wel. "Iemand heeft alles gefilmd en die heeft me alles doorgestuurd. Ik heb de bewijzen zwart op wit. Nee, in kleur zelfs."