Videospeler inladen...

"Bart De Pauw heeft er zelf om gevraagd dat zijn proces in de media wordt gevoerd"

De advocaat Christine Mussche heeft in "De afspraak" herhaald dat haar cliënten de heisa in de zaak-De Pauw niet gewild hebben. Mussche is de voorbije dagen door meer dan tien mensen gecontacteerd. Die zouden te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw. "Mijn cliënten wilden gewoon dat het grensoverschrijdend gedrag zou stoppen, maar ze worden nu in het verweer geduwd na de videoboodschap van Bart De Pauw", aldus Mussche.

De advocaat Christine Mussche heeft in "De afspraak" herhaald dat ze de voorbije dagen door meer dan tien vrouwen is gecontacteerd die eerder naar de preventiedienst van de VRT zijn gestapt met hun verhaal over grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw.

"Het gaat niet alleen over actrices of bekende mensen. Het gaat ook over mensen die samengewerkt hebben met Bart De Pauw in een machts­verhouding", zegt Mussche. Het is vooral het grensoverschrijdend gedrag in die machtsverhouding dat de vrouwen aanklagen. "De mensen die samenwerkten als bijvoorbeeld actrice met Bart De Pauw, konden mogelijk hun volgende rol missen. Dat werd in elk geval geïnsinueerd."

Mussche zegt dat ze op dit ogenblik een adviserende functie heeft. "De mensen die mij contacteren, zijn ook verrast dat de bal zo snel aan het rollen is, nadat Bart De Pauw het nieuws naar buiten heeft gebracht. Het eindpunt nu is dat er een gerechtelijk onderzoek is gestart."

Mijn cliënten worden voortdurend in het verweer geduwd

Christine Mussche

Christine Mussche vindt dat Bart De Pauw zelf de bal aan het rollen heeft gebracht door zijn videoboodschap te verspreiden. "Ik denk dat hij er zelf om gevraagd heeft dat zijn proces in de media wordt gevoerd. Als hij niet naar buiten gekomen was met zijn boodschap, dan had de VRT kunnen communiceren. Dat zou minder schadeverwekkend zijn en dan hadden de slachtoffers zich als dusdanig zich niet gemanifesteerd. De enige reden dat ik hier zit, is het feit dat zij voortdurend in het verweer geduwd worden."

De advocaat zegt dat het haar taak is om op te komen voor haar cliënten en weerwoord te bieden tegen zaken die geïnsinueerd worden tegen de vrouwen.

"Mijn cliënten stellen dat het aanvoelt alsof Bart De Pauw naar buiten wil brengen dat mijn cliënten overgevoelige wezens zijn die met speels en flirterig gedrag geen weg kunnen. Dat ze zich niet kunnen opstellen op een manier dat het hen niet raakt. Maar het is in de machtsverhouding dat het binnenkomt. Het is niet aangenaam om voortdurend gecontacteerd te worden. In de machtsrelatie die er was, is het niet toelaatbaar. Dat is het misdrijf waarvoor hij vandaag onder vuur ligt."

Cliënten wilden enkel dat het grensoverschrijdend gedrag zou stoppen

Christine Mussche

Christine Mussche wil zich over het verdere verloop van de zaak-De Pauw niet uitspreken. "Mijn cliënten hebben de heisa niet gewild. Zij wilden dat het grensoverschrijdend gedrag zou stoppen en daarmee was de kous af. Ze hadden niet kunnen weten dat er een gerechtelijk onderzoek zou worden opgestart."

"De situatie is door Bart De Pauw gecreëerd en de slachtoffers worden tot op de dag van vandaag geviseerd. De feiten worden als het ware geminimaliseerd", besluit Mussche.

Meest gelezen