AP2013

"Pas op bij investeringen met bitcoins"

De FSMA, de financiële toezichthouder, waarschuwt voor de risico's als mensen via een digitale beursgang of zogenoemde Initial Coin Offering (ICO) investeren in kleine bedrijfjes.

Kleine bedrijfjes of startups proberen alsmaar vaker geld op te halen door zogenoemde digitale tokens uit te geven. Wie in dat bedrijf geld investeert, betaalt met de bitcoin of een andere digitale munt en krijgt dan zulke tokens in de plaats.

Daarmee kunnen de investeerders dan later de diensten of goederen kopen die het bedrijf zal leveren. Een fictief voorbeeld: stel dat je zou investeren in het taxibedrijf Uber, dan kan je met die tokens gratis Uber gebruiken.

3 miljard dollar

Via dit systeem is dit jaar wereldwijd al meer dan 3 miljard dollar opgehaald. Maar de toezichthouder waarschuwt investeerders dat ze voorzichtig moeten zijn.

Veel ICO’s zijn namelijk niet aan regelgeving onderworpen. Wie deelneemt aan een ICO, moet dan ook weten dat hij mogelijk niet beschermd is, zegt de FSMA.

Het gaat doorgaans ook om kleine bedrijfjes, met beperkte overlevingskansen, waardoor investeerders makkelijk hun geld kunnen kwijtspelen. Bovendien zijn sommige systemen opgezet om investeerders op te lichten. 

Meest gelezen