Videospeler inladen...

"Politiek moet opnieuw nadenken over fusie Brusselse politie"

De politievakbond NSPV pleit opnieuw voor een fusie van de Brusselse politiediensten. Dat doet de vakbond  na de voetbalrellen in Brussel afgelopen weekend. Daarbij raakten 22 agenten gewond. Achteraf kwam er ook veel kritiek op het optreden van de politie. 

De rellen van zaterdagavond in hartje Brussel zorgen voor heel wat beroering. Alles begon toen Marokkaanse jongeren de kwalificatie van hun nationale ploeg voor het WK in Rusland vierden. Wat een voetbalfeest moest zijn, ontaardde in vandalisme, brandstichting, plundering en geweld tegen de ordediensten. Daarbij raakten 22 agenten gewond. 

Nog geen dag later komt er uit verschillend hoeken kritiek op het optreden van de ordediensten.  Zo zijn handelaars boos omdat de politie te laat heeft ingegrepen en begrijpt minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon niet dat er niemand werd opgepakt. 

De grootste politievakbond NSPV vindt de kritiek op de ordediensten ongegrond. "Al jaren is er felle kritiek op de politie", zegt de voorzitter van de NSPV, Carlo Medo, in het Radio 1-programma De Ochtend. "Onze mensen zijn het moe om ingezet te worden als een boksbal. Er is te weinig personeel, de middelen zijn beperkt en er gebeuren zaken waarbij politiemensen zich ook vragen stellen."

Volgens Medo moet er nu gekeken worden naar de beslissingen die werden genomen op vlak van het inzetten van manschappen. Volgens hem is een grondige analyse van de feiten aangewezen.  

We moeten nadenken over een fusie van de Brussele politiediensten

Carlo Medo, voorzitter van NSPV

Maar ook de politiek moet haar verantwoordelijkheid opnemen: "We moeten goed kijken hoe de ordediensten moeten georganiseerd worden op het grondgebied Brussel, zeker wat de capaciteit betreft", zegt de NSPV-voorzitter.

"Er wordt heel vaak gepraat over de fusie van de poltiediensten in Brussel. Misschien moet de politiek daar hun verantwoordelijkheid in nemen", gaat Medo verder. Volgens hem is dit de manier om zowel de burger als de politie te beschermen. "Als 300 mensen erin slagen om de politie een hele avond bezig te houden, dan moeten we eens ernstig nadenken", besluit de NSPV-voorzitter. 

Meest gelezen