Reporters

1 op de 3 vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt diabetes type 2

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes lopen een veel hoger risico om in de zes jaar na hun zwangerschap diabetes type 2 of prediabetes (een voorstadium van diabetes) te ontwikkelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Diabetes Liga. Morgen is het Wereld Diabetes Dag.

Jaarlijks wordt bij zo'n 1 op 20 zwangere vrouwen zwangerschapsdiabetes vastgesteld, een tijdelijke verhoging van de bloedsuikerspiegel. Als het niet behandeld wordt, levert zwangerschapsdiabetes risico's op, zowel voor de moeder als voor de baby. Zo is er een verhoogde kans op een te hoge bloeddruk voor de moeder, een te zware baby en allerlei complicaties bij de bevalling. Wie zwangerschapsdiabetes krijgt, loopt ook een grotere kans om later diabetes type 2 te krijgen.

Acht jaar geleden startte de Diabetes Liga samen met de Vlaamse overheid het project "Zoet Zwanger" op, om vrouwen bij zwangerschapsdiabetes was vastgesteld, in de jaren nadien verder op te volgen. Sinds eind 2009 hebben 8.379 vrouwen daaraan deelgenomen. Ze kregen elk jaar een oproep om hun bloedsuikerwaarden te laten controleren bij de huisarts. Van alle vrouwen die dat minstens één keer lieten doen, ontwikkelde 27,4 procent prediabetes (het voorstadium van diabetes) en 7,3 procent diabetes in de 6 jaar die op de zwangerschap volgde.

Met andere woorden, over een periode van 6 jaar ontwikkelde iets meer dan 1 op de 3 vrouwen het voorstadium van diabetes of diabetes type 2. "De cijfers bevestigen internationaal onderzoek en liegen er niet om. Dit zijn jonge vrouwen met een enorm risico die we zonder ons project in veel gevallen gemist zouden hebben", zegt professor endocrinologie Christophe De Block (UZA), voorzitter van de Diabetes Liga.

"Vroegtijdige opsporing is zeer belangrijk"

Het huidige systeem richt zich nu vooral op de behandeling van mensen die al diabetes hebben, niet op wie zich in het risicostadium bevindt. "Nochtans weten we dat we bij hen, door de juiste leefstijlmaatregelen, de kans op diabetes kunnen halveren. Bovendien staat een vroegtijdige opsporing ook voor een snellere behandeling. Hierdoor zijn er op lange termijn minder ernstige verwikkelingen en verbetert de prognose", zegt De Block.

"Gezonde leefstijlmaatregelen", daaronder verstaat De Block vooral gezonde voeding en beweging. Iets wat nu al geadviseerd wordt aan vrouwen met zwangerschapsdiabetes om het effect ervan binnen de perken te houden. "Gezond eten, dat is vooral snelle suikers mijden, en bewegen, dat hoeft niet intensief sporten te zijn, 30 minuten matig bewegen per dag volstaat."

Vrouwen die na de zwangerschap die gezonde levensstijl aanhouden, verminderen het risico op diabetes type 2 aanzienlijk, net zoals elke andere risicopatiënt, zegt De Block.

Het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en de Diabetes Liga bekijken nu hoe ze de komende jaren het preventiebeleid nog een versnelling hoger kunnen schakelen.

Tegen 2030 heeft 1 op de 10 Belgen diabetes type 2

Momenteel hebben 1 op de 12 van de volwassen Belgen diabetes. Naar schatting zal dit tegen 2030 oplopen naar 1 op de 10. In meer dan 90 procent van de gevallen gaat het om type 2 diabetes, vroeger ook wel "ouderdomsdiabetes" genoemd.

Risicofactoren zijn overgewicht, vooral een te dikke buik, te weinig lichaamsbeweging, leeftijd, diabetes in de familie en een voorgeschiedenis van te hoge bloedsuikerwaarden, bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes. Wie een verhoogd risico loopt, kan de evolutie naar type 2 diabetes met meer dan de helft voorkomen door gezond te leven.

In Vlaanderen komen er jaarlijks 20.000 mensen met diabetes bij, de omvang van een doorsneegemeente. Daarnaast weet een derde van de mensen met diabetes niet dat hij of zij de aandoening heeft. Diabetes is ook grootste veroorzaker van blindheid en amputaties in ons land en een derde van de nierdialyses wordt veroorzaakt door diabetes.

Meest gelezen