Marcel Top

“Burgemeesters in Brussel zijn steengoed in het verbloemen van hun onkunde”

De krantencommentatoren zijn vanochtend niet mals voor het Brusselse stadsbestuur en de politie, na de rellen van afgelopen weekend. Krachttermen als “hellhole”, “onkunde” en  “schande” worden gebruikt om de reactie van de Brusselse verantwoordelijken te duiden.

“De burgemeesters in Brussel, vroeger en nu, zijn in één ding steengoed. In het verbloemen van hun alomvattende onkunde.” Dat concludeert nieuwsmanager Peter Mijlemans in het Nieuwsblad na afgelopen weekend. De krantencommentator hekelt het makke optreden van de politie tegen de hooligans die zaterdagavond winkels en auto’s vernielden tijdens de “viering” van de Marokkaanse kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal.

“Dit was geen vandalisme van hooligans, het leek op georganiseerde raids”, stelt Mijlemans vast. Volgens de commentator kunnen we hier niet langer omheen, zeker nu de politieagenten die erbij waren getuigen dat ze niet mochten ingrijpen. Dat burgemeester Philippe Close (PS) het optreden van zijn korps als “behoedzaam” omschrijft, vindt Mijlemans niet kunnen. “Behoedzaam zijn, dat hebben we onderhand gehad.”

"Harde aanpak"

Ook in Het Laatste Nieuws klinkt een luide roep voor een harde aanpak. “De enige methode die werkt, is onmiddellijk ingrijpen”, schrijft commentator Luc Vander Kelen in zijn maandags opiniestuk. “Vormen van gedrag zoals zaterdagavond kunnen niet aanvaard worden. Hoe vaak hebben we dat al moeten schrijven? Maar het haalt blijkbaar niets uit.”

In de Gazet van Antwerpen is hoofdredacteur Kris Vanmarsenille erg cynisch. “Als Brussel zijn naam van hellhole hoog wil houden, moeten dit soort inwoners van de stad, het stadsbestuur en de politie vooral zo verder doen”, schrijft ze in haar stuk, onder de kop “de schande van Brussel”. De rellen zouden volgens de hoofdredacteur “eens te meer een reden moeten zijn om eindelijk de organisatie van de Brusselse politie onder handen te nemen”. “Hoe vaak moeten we het nog laten gebeuren dat onze hoofdstad op deze manier in het nieuws komt?”

Geen opbod

Een heel andere toon ten slotte slaat Alexis Carantonis aan in La Dernière Heure. De krantencommentator overschouwt eerst de feiten en besluit dan dat er op deze “imbiciliteit” niet gereageerd mag worden met een opbod van idiotie. “De daders van van zaterdag verdienen onze haat niet”, vindt de journalist, die verwijst naar de honderdduizenden moslims die hier wel vreedzaam leven met respect voor onze cultuur. “Zij schamen zich vandaag niet minder dan wij, integendeel.”

Meest gelezen