Videospeler inladen...

Tv-maker Tim Van Aelst: “Als ik mij al angstig voel om erover te spreken, hoe erg moet het dan zijn voor vrouwen?”

Tv-maker Tim Van Aelst hoopt dat de opengebarsten discussie over grensoverschrijdend gedrag in zijn sector de weg opent naar een breed maatschappelijk debat. “De discussie is nu zo gepolariseerd, terwijl we rustig het debat zouden moeten voeren, de problematiek bespreekbaar maken en tot een compromis komen over wat kan en niet kan”, zei hij in het Eén-programma “Van Gils & gasten”.

Tv-maker Tim Van Aelst bracht deze week naar buiten dat hij onlangs nog een acteur tot de orde moest roepen omdat die op de set twee vrouwen had betast. Sinds de affaire-Weinstein in Hollywood en de zaak rond Bart De Pauw in Vlaanderen, is de discussie over grensoverschrijdend gedrag in de film- en tv-sector brandend actueel.

Toen hij gisteren gevraagd werd om erover te komen praten in “Van Gils & gasten”, was hij niet meteen happig om aan de tafel te komen zitten. De bekroonde tv-maker ( Van Aelst is de man achter “Wat als”, “Safety first” en “Benidorm bastards”) voelde “een gevoel van angst”. “Als ik mij al angstig voel, hoe erg moet dat dan zijn voor vrouwen?”

Van Aelst was vooral bang om te sterke uitspraken te doen in een discussie die hij op dit moment veel te gepolariseerd vindt. “Ik ben ervan geschrokken hoe de mensen op sociale media en in de kranten in een kamp worden geduwd.”

Rustig debat

De  tv-maker vindt dat er beter een rustig debat zou moeten worden gevoerd. “We zouden rustig de problematiek bespreekbaar moeten maken en tot een compromis moeten komen over wat kan en wat niet kan.”

Net zoals filosoof Ignaas Devisch in “De afspraak” eerder op de avond had gezegd, vindt Van Aelst “dit een uniek kantelmoment, een cesuur, waarvan we over een aantal jaren misschien zeggen dat het een goede evolutie was”.  Van Aelst betreurt dat Bart De Pauw in het oog van de storm is komen te staan, “maar dit is een moment op het debat op gang te trekken, wat ook door een aantal mensen aan het gebeuren is”.

Angst

Van Aelst stelt ook vast dat het heel moeilijk is voor o.a. actrices om ermee naar buiten te komen dat ze het slachtoffer zijn geworden van grensoverschrijdend gedrag. “Als er iets is wat je absoluut niet wil, is bekend staan om iets dat totaal niets te maken heeft met acteren.” Maar als ze met velen zijn, is dat risico kleiner, voegde hij eraan toe.

Volgens Van Aelst zal het debat ook uitbreiden. “Het is bullshit dat dit alleen in de media gebeurt. Dit zit overal. Het interessante is om het debat op gang te brengen (...) Het keerpunt is er nu, het gaat traag, maar het is goed wat er aan het gebeuren is”, besluit de tv-maker.

Meest gelezen