© BSIP / Reporters

Binnen roken is nooit oké: de gevaren van passief roken

Met als slogan "Woon gezond, samen naar een rookvrij huis" organiseren het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Logo's en de Vlaamse overheid een actieweek over de gevolgen van passief roken.  Mensen weten wel dat het ongezond is om te roken in het bijzijn van kinderen, maar velen onderschatten nog de gevolgen die het heeft op hun gezondheid.

De meeste ouders weten wel dat meeroken ongezond is, maar niet hoe schadelijk het precies is. “De schadelijke rookdeeltjes verspreiden zich in je huis zonder dat je er iets van merkt: in de lucht, op de meubels of het speelgoed. Ook als je alleen binnen rookt wanneer de kinderen niet thuis zijn of luchtverfrissers gebruikt, blijven de schadelijke stoffen in huis hangen. Alleen als je niet binnen rookt, zorg je ervoor dat kinderen niet meeroken”, zegt Marjolijn Vos, projectmedewerker van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

De gezondheidseffecten van een woning waarin gerookt wordt, zijn niet te onderschatten. "Kinderen die opgroeien in een rokerige omgeving hebben meer kans op astma, longontsteking en bronchitis. Ze krijgen ook vaker een oorontsteking en andere gehoorproblemen. Baby's lopen bovendien een groter risico om te sterven aan wiegendood."

Van 13 tot en met 17 november 2017 bundelen gemeenten, OCMW's, huisartsenpraktijken en apothekers de krachten om alle Vlamingen te informeren om niet binnen te roken. Ze doen dit via affiches, folders, wachtzaalpancartes, banners en artikels in magazines.

Kom op tegen Kanker ondersteunt de actieweek door er een herhaling van zijn campagne "Binnen roken is nooit oké" aan te koppelen. Daar vind je tips om je huisrookvrij te houden of kijken hoe giftige rookdeeltjes zich in je huis verspreiden.

Groot draagvlak voor antirookmaatregelen

Hoewel nog steeds 1 op de 5 Belgen rookt, is er in ons land een groot draagvlak voor antitabaksmaatregelen, bleek vorige maand uit een enquête van Stichting tegen Kanker. Zo vindt 93 procent van de ondervraagden dat roken in auto's met minderjarigen verboden moet worden, een mening die trouwens gedeeld wordt door 88 procent van de rokers.

Meest gelezen