Chodiev wordt via een videoconferentie ondervraagd over Kazachgate

De onderzoekscommissie Kazachgate zal de Oezbeeks-Belgische zakenman Chodiev via een videoconferentie ondervragen. De advocaten van Chodiev hebben laten weten dat hij instemt met de vraag van commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (SP.A)

De ondervraging via een videoconferentie is een parlementaire primeur. Vorige week kwam Chodiev niet opdagen in de Kamer. Zijn advocaten hadden een ziektebriefje mee. De zakenman zal zich nu laten ondervragen vanuit de Belgische ambassade in Moskou waar hij verblijft.

Van der Maelen had ermee gedreigd een pv van niet-verschijning te laten opstellen en door te sturen naar de procureur-generaal. Als hij dan weer in België zou zijn, dan zou hij vervolgd en gedagvaard kunnen worden.

Chodiev wordt ervan verdacht het parlement gemanipuleerd te hebben om snel de afkoopwet voor fraude te laten goedkeuren. Chodiev was de eerste die van die wet gebruik heeft gemaakt.  

Meest gelezen