Videospeler inladen...

Close: "Politiefusie Brussel is alleen maar een slogan"

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) blijft tegen een fusie van de zes politiekorpsen in de hoofdstad. "Dat is alleen maar een slogan", aldus de burgemeester in Terzake. "Zo'n fusie is niet de goede oplossing voor de stad."

Ondanks de rellen in de hoofdstad blijft Close bij het oude standpunt van zijn partij dat een politiefusie niet zal zorgen voor een slagvaardiger optreden. "Er is nu ook al veel samenwerking", aldus de burgemeester. "Ik sta altijd open voor discussie, maar een politiefusie is niet echt de oplossing." Een fusie van de zes korpsen is al lange tijd een wens van alle Vlaamse partijen in de stad. Franstalig Brussel is daar mordicus tegen.

Close zegt dat het zoeken van de daders nu "de eerste prioriteit" is. "Het is nu tijd voor arrestaties. Veiligheid staat voorop. Dit is een wereldstad met mensen van 184 nationaliteiten. Iedereen moet zich hier veilig kunnen voelen." Close zegt daarbij ook dat verkeersveiligheid in Brussel van belang is. Hij doelt daarmee op het aanpakken van automobilisten die met hoge snelheid door kleine straten in de binnenstad van Brussel rijden.

Klacht brandweer

Close benadrukt de feiten te betreuren, maar zegt ook dat de politie er alles aan heeft gedaan om gewonden te voorkomen. Hij legt de schuld niet bij de Marokkaanse gemeenschap in haar geheel. "Ik zoek geen excuus, maar dit is geen probleem van de Marokkanen in de stad. Er zijn ook Marokkanen die er niet aan deel hebben genomen. Dit is het werk van vandalen."

Intussen hebben brandweerlieden, die zijn aangesloten bij de liberale vakbond VSOA, een klacht ingediend tegen het politieoptreden. Hun woordvoerder Eric Labourdette verwijt de politie dat deze de brandweer in de steek heeft gelaten. "Er was wel een waterkanon voorhanden. Dat is toch een teken dat ze iets verwachtten. En daar zijn wij niet van op de hoogte gesteld. Wij wisten niet dat wij konden worden aangevallen. Onze mensen waren echt bang", aldus Labourdette.

Videospeler inladen...

Meest gelezen