Video player inladen...

Koning Filip lost koningin Mathilde af tijdens de Voorleesweek

Koning Filip gaat voorlezen in een klas in Kampenhout tijdens de Voorleesweek. Dat meldt het Paleis. Normaal neemt koningin Mathilde die taak voor haar rekening, maar omdat het thema dit jaar "voorleespapa's" is, springt haar man voor een keer in.

Al jaren tekent koningin Mathilde present tijdens de Voorleesweek om persoonlijk voor te lezen aan kinderen, maar dit jaar geeft ze de fakkel voor 1 keer door aan haar echtgenoot. Komende maandag gaat hij voorlezen aan de kinderen van het 3e leerjaar in basisschool De Boomhut in Kampenhout.

De wissel van de wacht heeft alles te maken met het thema van de Voorleesweek. Die plaatst deze keer "voorleespapa's" centraal. "Daarom hebben we bij het Paleis gepolst of koning Filip het dit jaar wou doen en hij heeft met plezier ingestemd", zegt Tine Kuypers van Iedereen Leest, de organisatie achter de Voorleesweek.

"Elk jaar maken we een selectie van boeken die aansluiten bij de leeftijd van de kinderen. Daaruit kiest het Paleis dan 1 boek. De keuze van de koning is gevallen op "De gouden lijst", een boek van Rindert Kromhout en Gerda Dendooven. Het is een boek met veel illustraties en hij zal het helemaal voorlezen. De juffrouw van de klas zal de illustraties ondertussen aan de kinderen tonen."

Workshop

"Normaal heeft de Voorleesweek geen thema, maar dit jaar hebben we dat toch gedaan omdat we al langer met het idee speelden", zegt Kuypers. "De impact van vaders die voorlezen op de opvoeding van hun kinderen is groot. Door dit thema in de verf te zetten, hopen we meer vaders over de streep te trekken."

Na het voorleesmoment zal koning Filip deelnemen aan een workshop van vzw LINC over voorlezen door vaders. "Vorming rond voorlezen is meestal op vrouwen gericht, maar deze vorming focust specifiek op mannen", zegt Kuypers. De koning zal onder meer ervaringen uitwisselen met enkele voorleespapa's.

Bekijk hier de repotage van "Karrewiet"

Video player inladen...

Meest gelezen